Parlamentul din Israel a aprobat în primă lectură reforma contestată a justiţiei

97
Parlamentul din Israel a aprobat în primă lectură reforma contestată a justiţiei - fondparlamentisrael-1676983300.jpg

Articole recomandate

Parlamentul israelian (Knesset) a votat în primă lectură o reformă contestată a sistemului de justiţie, promovată de guvernul religios-naţionalist al premierului Benjamin Netanyahu, dar care a declanşat proteste de stradă, transmite Reuters. Opoziţia din parlament a promis să lupte pentru sufletul naţiunii, în timp ce zeci de mii de persoane s-au strâns pe străzile din jur pentru a protesta.

Deputaţii au dezbătut până târziu în noapte înainte ca modificările propuse să fie aprobate în primă lectură.

„O noapte mare şi o zi mare”, a scris Netanyahu pe Twitter după vot.


Dispunând de sprijinul a 64 din cei 120 de deputaţi, Netanyahu are mari şanse să obţină ratificarea finală a celor două reforme de pe agendă, care limitează prerogativele puterii judecătoreşti în favoarea celor ale guvernului.


Sondajele au arătat că majoritatea israelienilor doreşte ca reformele să fie încetinite, pentru a permite dialogul cu criticii, sau chiar să se renunţe la ele.


În acest context, cotaţia şekelului a pierdut 1% faţă de dolar, iar din cauza instabilităţii provocate de disputa privind reforma justiţiei, mulţi economişti şi lideri din sectoarele hi-tech şi bancar au avertizat în legătură cu plecarea investitorilor şi capitalurilor din Israel.
„Nu există nicio legătură între reforma sistemului de justiţie şi orice lovitură asupra economiei Israelului. Orice încercare de a face o legătură este politizată”, a declarat unul din personajele cheie ale coaliţiei, Moshe Gafni, şeful comisiei de finanţe din Knesset şi liderul partidului ultra-ortodox aşkenaz Unitatea Torei.


Reamintim că în cursul zilei de luni, protestatarii au postat imagini video în care încercau să împiedice deputaţi ai coaliţiei lui Netanyahu să plece spre Knesset. Potrivit poliţiei, opt persoane au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice, iar traficul a fost deviat după ce demonstranţii au blocat unele artere.


Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a îndemnat în mod repetat guvernul şi opoziţia să negocieze un compromis, însă părţile, deşi şi-au declarat disponibilitatea, nu sunt de acord asupra termenilor acestuia.
 

Mai multe zeci de mii de persoane au protestat luni după-amiază în apropierea parlamentului israelian de la Ierusalim împotriva unui proiect de reformă pe care îl consideră periculos pentru democraţie, înainte de un vot asupra unei părţi a acestei legi aşteptat în cursul serii, relatează AFP.


Ca şi lunea precedentă, o maree de drapele israeliene, albastre şi albe, a inundat parcurile şi străzile vecine Knesset-ului şi pe care accesul este îngrădit de poliţie, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.


În jurul orei locale 14.00 (12.00 GMT), începutul anunţat al protestului, mulţimea atingea 30.000 de persoane, potrivit canalului 12 al televiziunii israeliene. Poliţia israeliană nu publică estimări ale numărului participanţilor la manifestaţii.


„Sătui de corupţi” sau „Fascismul nu va ţine”, sunt câteva dintre mesajele afişate pe pancartele agitate de manifestanţi, care scandau printre altele „Israel nu este o dictatură” sau „Democraţie egal dialog”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4601 secunde