Parlamentul Lituaniei a votat în favoarea desemnării grupării ruse Wagner ca fiind organizaţie teroristă

150
Parlamentul Lituaniei a votat în favoarea desemnării grupării ruse Wagner ca fiind organizaţie teroristă - 1-1678806178.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul Lituaniei a votat, marţi, 14 martie, în unanimitate în favoarea desemnării grupării ruse de mercenari Wagner ca fiind organizaţie teroristă, acuzând-o de crime de agresiune sistematice şi grave în Ucraina, relatează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

Rezoluţia adoptată de Seimas (parlamentul unicamercal al republicii baltice ex-sovietice) stipulează că membrii şi mercenarii Wagner sunt o ameninţare la adresa securităţii statului şi securităţii publice şi cere totodată altor ţări să urmeze exemplul Lituaniei.

„De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mercenarii Wagner au comis crime de agresiune sistematice şi grave - uciderea şi torturarea de civili în Ucraina, bombardarea locuinţelor şi a altor obiective civile - care echivalează cu terorismul”, se arată în document.

„Wagner, companie militară privată înfiinţată de Evgheni Prigojin, om de afaceri apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi sancţionat de Uniunea Europeană şi de SUA, este instrumentul din umbră al puterii ruse”, se adaugă în rezoluţie.

Aceasta atrage atenţia asupra faptului că Wagner primeşte echipamente militare gratuite de la guvernul rus, inclusiv sisteme de rachete Grad, tancuri şi vehicule blindate şi este antrenat de serviciul rus de informaţii militare GRU.

Mercenarii companiei au ajutat Rusia să ocupe şi anexeze Crimeea în 2014, au luat parte la ostilităţi în estul Ucrainei în 2015 şi sunt implicaţi în activităţi infracţionale în Republica Centrafricană, Sudan şi Mali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6114 secunde