"Păsările" în regia lui Radu Mazăre

1337
Dezbaterea publică a raportului de mediu PUD – orășelul lacustru s-a transformat într-un circ electoral. Asistența formată din angajați sezonieri sau din subordonați pe linie de partid ai lui Mazăre s-a dezlănțuit în voie: "Bravo", "Corect" urmate de aplauze furtunoase.
O cucoană și-a notat pe un carnețel ce să spună, gândindu-se că emoțiile o vor doborî cu o așa asistență.

Venit pentru a-și susține proiectul, Radu Mazăre a avut parte de susținerea came-ristelor și a unui "pensionar" care nu arăta ca și cum ar trăi din pomenile de Paști și de Anul Nou. Rușii, spre exemplu, a spus el, construiesc un oraș lacustru pe 330 de hec-tare, iar italienii au defrișat munții pentru a amenaja pârtiile de schi. "Văcarii italieni fac hoteluri, unde muncesc românașii noștri, plătiți cu 1.500 de euro pe lună, iar noi păzim gâștele", spune el. "Am făcut telegondolă când niciun oraș de munte nu avea. Apoi s-a făcut una și la noi. Știți cât le-a luat ca să taie patru brazi? Opt luni!", are replică Mazăre vizavi de avizele care sunt necesare pentru orice investiție pe spațiul verde sau pe apa lacului.
Printre aplauzele furtunoase și susțineri de genul: "Cât fură și tot face în oraș" din partea aceluiași pensionar, s-au auzit și câteva păreri opuse, de genul că singura deosebire între noi și alte state care au construit orășele lacustre pe apa lacurilor e că noi suntem în Uniunea Europeană și ne-am asumat anumite responsabilități de protecție a mediului și că lacul Siutghiol, așa cum este el, poluat, reprezintă loc de iernat pentru mai multe specii de păsări.
Susținătorii proiectului au spus că apa lacului și așa este poluată, iar păsările care fac parte din specii periclitate și așa nu le-a văzut nimeni, deci un orășel lacustru oricum nu mai contează.
Expertul de mediu Traian Petrescu, cel care a dat avizul pentru construirea mall-ului din Parcul Tăbăcăriei când era director APM, ne-a adus aminte cum în cel de-al doilea Război Mondial lacul reprezenta bază de hidroavioane a armatei și în prezent pe fundul lacului fiind cufundate aparate de zbor, cum, mai târziu, termocentrala de la Ovidiu a poluat, cum în apa lacului s-au deversat vopsele infectate cu otrăvuri.
S-au uitat două chestiuni: că lacul este sit Natura 2000 și că Primăria Constanța nu deține în administrare apa lacului.

Orășelul lacustru este proiectat pentru a fi construit pe lacul Siutghiol, în nordul stațiunii Mamaia, în zona hotelului Caraiman. Orășelul va avea o suprafață de aproximativ cinci hectare și va cuprinde spații comerciale, de alimentație publică și de agrement. Distanța față de uscat va fi de 500 – 600 de metri. Legătura cu uscatul se va face printr-o pasarelă pietonală. În total vor fi opt construcții, o școală nautică și un miniport. Regimul de înălțime va fi p+1. Spațiul destinat construcțiilor va fi de 25 - 26% din orășel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9519 secunde