Pensiile speciale vor fi recalculate. Ce sume ar urma să primească magistrații, funcționarii parlamentari și militarili

170
Pensiile speciale vor fi recalculate. Ce sume ar urma să primească magistrații, funcționarii parlamentari și militarili - pensii-1671551873.jpg

Articole de la același autor

Proiectul de modificare a pensiilor de serviciu a fost finalizat, a anunțat marți Ministerul Muncii. Principiul călăuzitor este ca nicio pensie să nu mai depășească nivelul salariului primit în perioada activă, potrivit Realitatea


Proiectul face referire la magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare, potrivit adevarul.ro.



Principalele prevederi


Magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP) se vor recalcula.

Personalul auxiliae de specialitate al instanțelor și parchetelor se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu condiția unei vechimi în muncă în funcția respectivă de cel puțin 25 de ani. Cei aflați în această situație vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.1782 secunde