Peste 130 de eurodeputaţi au semnat o petiţie care solicită un impozit asupra averilor foarte mari

186
Peste 130 de eurodeputaţi au semnat o petiţie care solicită un impozit asupra averilor foarte mari - 1-1678778500.jpg

Articole de la același autor

Peste 130 de deputaţi au semnat o petiţie în favoarea creării unui impozit asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a participa „la tranziţia ecologică şi socială”, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Ceea ce am reuşit să realizăm pentru multinaţionale, trebuie să facem acum pentru marile averi”, scriu, într-un articol publicat în Le Monde, Aurore Lalucq (grupul S&D din PE, stânga) şi economistul Gabriel Zucman, printre iniţiatorii acestei campanii.

„Propunerea noastră este simplă: instaurarea unui impozit progresiv asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a reduce inegalităţile, participând în acelaşi timp la investiţiile necesare tranziţiei ecologice şi sociale”, explică eurodeputata şi economistul, expert recunoscut în evaziune fiscală şi taxarea veniturilor mari.

Autorii menţionează ideea unui impozit de 1,5% începând de la o avere de 50 de milioane de dolari, afirmând însă că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis „colectiv şi democratic”.

Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman fac apel la OCDE şi ONU să lanseze negocieri privind introducerea acestui impozit şi cer Uniunii Europene să acţioneze.

Ei afirmă că în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea om cel mai bogat din lume, „nu a plătit un cent în impozite federale” şi că în Franţa, „cele mai bogate 370 de familii nu sunt taxate decât cu circa 2 până la 3%”.

Petiţia lor a fost semnată în principal de deputaţi europeni ecologişti şi de stânga, de circa zece economişti şi de ONG-uri internaţionale, între care şi Oxfam.

Pentru a-şi susţine propunerile, Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% asupra beneficiilor multinaţionalelor, la care au aderat aproape 140 de ţări „când toată lumea repeta că este imposibil”.

XXX

Uniunea Europeană doreşte „reguli de joc echitabile cu China” evitând riscurile de „dependenţă” energetică, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apărându-şi poziţiile pe această temă din cursul vizitei sale la Washington.

„Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia în privinţa combustibililor fosili”, a explicat von der Leyen în timpul unui interviu organizat la Strasbourg de „European Newsroom” care reuneşte mai multe agenţii de presă europene. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.493 secunde