Pfizer anunță că vaccinul său anti-Covid pare eficace împotriva tulpinilor apărute în Marea Britanie și Africa de Sud

Vineri, 08 Ianuarie 2021
369
Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech pare să funcționeze împotriva unei mutații cheie a noilor tulpini extrem de infecțioase ale coronavirusului descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator realizat de Pfizer, anunță CNBC.


Studiul, care nu a fost încă evaluat inter pares (peer reviewed), a fost realizat de cercetători ai Pfizer și de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, acesta indicând că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficace în a neutraliza așa-numita mutație N501Y a proteinei țepușă.


Se crede că mutația respectivă ar putea fi responsabilă pentru infecțiozitatea mai ridicată a noilor tulpini și au existat îngrijorări că aceste variații ale coronavirusului ar putea eluda răspunsul imunitar declanșat de vaccin, potrivit lui Phil Dormitzer, unul dintre cei mai respectați virusologi ai Pfizer.


Studiul a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoanele care au fost vaccinate iar descoperirile acestuia sunt limitate deoarece nu a analizat întregul set de mutații descoperite în noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc rapid.


Dormitzer afirmă însă că este încurajator că vaccinul pare eficace împotriva mutației proteinei țepușă precum și a altor 15 alte mutații asupra cărora Pfizer a efectuat teste anterior.


Pagina a fost generata in 0.2422 secunde