Phenianul amenință Seulul cu bombardarea unei insule de la frontieră

208
Phenianul amenință Seulul cu bombardarea unei insule de la frontieră - phenian-1353576295.jpg

Articole recomandate

 Coreea de Nord a amenințat astăzi că va repeta un atac cu obuze asupra unei insule sud-coreene apropiate de frontieră, care s-a soldat cu patru morți, în 2010, în timp ce Seulul se pregătește să marcheze doi ani de la bombardament.

Coreea de Sud va organiza vineri o serie de ceremonii pe Yeonpyeong, o insulă situată în Marea Galbenă lângă linia de demarcație maritimă dintre cele două țări, și preconizează o serie de exerciții militare în zonă.

"Comemorări (...) pe Yeonpyeong vor conduce la un al doilea dezastru (...) pe insulă", a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene citat de agenția oficială KCNA.

La 23 noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula, cauzând moartea a doi civili și doi militari sud-coreeni, un eveniment care a determinat o escaladare bruscă a tensiunilor din Peninsula Coreea și a provocat teama declanșării unui conflict.

Nordul și-a justificat actele anunțând că obuze lansate de către Sud, în timpul unor exerciții militare, au căzut pe cealaltă parte a liniei maritime de demarcație trasate după Războiul din Coreea (1950-1953), care servește ca frontieră.

Linia - numită linia limitei de Nord - a fost stabilită de ONU și nu este recunoscută de către Phenian.

Manevrele de vineri nu vor utiliza gloanțe reale, a ținut să sublinieze Seulul.

Începând din noiembrie 2010, Coreea de Sud și-a consolidat apărarea pe insulele din apropierea frontierei în această zonă.

Insula Yeonpyeong, pe care locuiesc 1.200 de civili, este situată la 1,5 kilometri de linia de demarcație maritimă. În prezent, pe insulă sunt mai mulți militari decât civili.

Seulul se teme că Phenianul are intenția să provoace o confruntare înaintea alegerilor prezidențiale sud-coreene, prevăzute la 19 decembrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Aprilie 2012
Stire din Fun : Marinarul și fata frumoasă
Pagina a fost generata in 0.4746 secunde