Piața imobiliară constănțeană crește pe seama mall-urilor

709
Deși piața imobiliară constănțeană a crescut de la an la an, reperele au rămas întotdeauna aceleași. Nu a devenit faleza de sud mai "rezidențială" decât cea de nord, nu a ajuns metrul pătrat în Km 5 să fie mai scump decât cel din stațiunea Mamaia.

Miile de anunțuri imobiliare din ziarele locale și de pe paginile de internet ale agențiilor de profil nu mai aduc nimic nou. Împărțirea valorică a hărții real-estate a Constanței s-a transformat într-o veritabilă rugăciune, pe care fiecare agent o știe mai bine decât "tatăl nostru".
"Cele mai scumpe zone din Constanța rămân cele din centru, Faleză Nord și din jurul parcului Tăbăcăriei. Cele mai ieftine zone sunt Faleză Sud și Palas", îmi spune cu siguranță în glas un tânăr agent imobiliar. La fel mi-a spus și cel dinaintea lui și cel pe care l-am sunat acum doi ani.
Schimbările nu se înregistrează decât pe segmentul rezidențial, unde se merge pe principiul "Luna și complexul". Finanțatorii marilor proiecte au înțeles însă că nu mai păcălesc pe nimeni cu apartamente de lux învecinate cu terenuri agricole. Mult așteptata fuziune a Constanței cu localitățile-satelit întârzie iar developerii de proiecte au realizat, în sfârșit, că au prea mult de construit pentru a uni Lazu de șoseaua noastră de centură.
Drept urmare, noul trend este mini-complexul rezidențial, înghesuit prin parcările din spatele blocurilor. Că e vorba de Trocadero, Dacia sau Tomis Nord, prețurile se învârt în jurul valorii sacre de 1.000 euro/metru pătrat. Desigur, nu se încumetă prea mulți să pună complexul la CET sau prin zonele defavorizate din sudul orașului, unde s-ar uita proprietarii la case ca vițeii la Poarta 6.
Singura zonă căreia i s-a ridicat puțin ratingul este cea cuprinsă între Tomis III și Tomis Nord, fapt confirmat și explicat ușor de agenții imobiliari: "Parcul Tăbăcăriei este un fel de Central Park al Constanței, la scară mai mică. Potențialul imobiliar al zonei a crescut enorm, mai ales că este prinsă acum între două mari centre comerciale – TOM și City Park – și stațiunea Mamaia. Drept dovadă, pe bulevardul Lăpușneanu se construiesc primele blocuri de lux și, în același timp, prețurile apartamentelor vechi crește, indiferent de gradul de confort. Spre exemplu, un apartament confort 3 cu două camere, care valora acum doi ani 30.000 euro, poate costa acum și 45.000 euro, dacă știi să îl vinzi".
În prezent, prețurile maxime ale locuințelor din blocurile vechi sunt de 55.000 euro la garsoniere, 90.000 euro la apartamentele cu două camere, 130.000 euro la trei camere și 150.000 euro la patru camere. Vilele se vând la prețuri cuprinse între 100.000 și 500.000 euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6308 secunde