Pierderile suferite de luptătorii ceceni în Ucraina ar putea declanșa căderea regimului lui Ramzan Kadîrov

88
Pierderile suferite de luptătorii ceceni în Ucraina ar putea declanșa căderea regimului lui Ramzan Kadîrov - fondpierdericeceni-1648045089.jpg
Prin participarea trupelor sale în invazia rusă a Ucrainei, Ramzan Kadîrov vrea să facă o demonstrație de forță, dar și un gest de loialitate față de ocrotitorul său de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie The Guardian. Însă, pe zi ce trece, luptătorii liderului cecen riscă tot mai mult să devină carne de tun într-un război care ar putea prevesti căderea regimului lui Kadîrov.

Invazia rusă în Ucraina este în primul rând războiul lui Vladimir Putin, dar dacă există un al doilea om al cărui nume și a cărui reputație vor fi legate de devastarea orașelor ucrainene, acela este Ramzan Kadîrov.

Luptătorii săi au luat parte la primul asalt asupra Ucrainei și au suferit pierderi serioase în operațiunea de capturare a bazei aeriene de la Hostomel, în apropiere de Kiev, acolo unde a fost ucis un comandant de top al cecenilor.

Kadîrov vrea să le arate oponenților din țară și din străinătate cât este de puternic, dar, în același timp, trebuie să își mențină trupele intacte pentru a putea să conducă în continuare Cecenia cu o mână de fier.

Trupe de elită din Cecenia au fost recrutate și pentru a participa la asasinarea unor lideri ucraineni importanți în primele 48 de ore ale invaziei, au declarat serviciile de informații occidentale. Toate încercările de asasinare au eșuat.

Mai recent, oamenii lui Kadîrov au apărut și printre trupele care asediază cu brutalitate orașul-port Mariupol, unde suferința a sute de mii de ucraineni, inclusiv a celor care se adăposteau într-o maternitate, a devenit emblematică pentru catastrofa umanitară din Ucraina.

Liderul cecen a postat de curând un videoclip pe una dintre rețelele sociale, despre care a spus că era o întâlnire în care discuta strategia militară a trupelor sale și filmată într-un buncăr subteran din Ucraina. Kadîrov s-a folosit de filmare pentru a-i amenința pe locuitorii Kievului că le va face o vizită personală.


Serviciile de informații ucrainene spun că videoclipul a fost probabil o acțiune de propagandă filmată acasă, în Cecenia. Informațiile obținute din telefoane și de pe internet arată că liderul cecen nu a trecut niciodată granița Ucrainei. Chiar și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să valideze filmarea, spunând că Kremlinul nu are nicio informație despre o posibilă deplasare a lui Kadîrov în Ucraina.

Indiferent de veridicitatea filmării, aceasta a fost o unealtă utilă de propagandă și a evidențiat cât de mult și cu cât entuziasm s-a asociat Kadîrov cu războiul.

Liderul cecen pare să perceapă invadarea Ucrainei ca pe o oportunitate de a-și spori popularitatea și puterea. Trimiterea trupelor sale este modul prin care Kadîrov își dovedește loialitatea față de Vladimir Putin, de al cărui patronaj are nevoie pentru a-și menține autoritatea în țară.

„Sunt multe mii, poate zeci de mii de ceceni care îl urăsc, care îl displac și multe familii care sunt într-un război de sânge cu el și cu familia lui. Kadîrov înțelege că dacă vrea să supraviețuiască are nevoie de susținerea Rusiei și a lui Vladimir Putin”, a explicat Emil Solomon Aslan de la Institutul pentru Studii Politice a Universității Carol din Praga.Pagina a fost generata in 0.2806 secunde