Ploaia de sancțiuni va încetini mașina de război a lui Putin, dar nu o va distruge

95
Ploaia de sancțiuni va încetini mașina de război a lui Putin, dar nu o va distruge - fondsanctiuniputin-1649856892.jpg
Rusia își permite să ducă un război de lungă durată în Ucraina chiar și în timp ce este lovită de sancțiuni occidentale fără precedent menite să îi erodeze capacitatea de a-și duce la capăt campania militară, avertizează mai mulți experți și economiști într-o analiză Reuters.Invazia rusească a provocat o explozie a prețurilor la petrol, gaze și grâne, ceea ce i-a garantat lui Putin rezerve considerabile cu care să își finanțeze operațiunea militară specială din Ucraina. Războiul a intrat acum într-o nouă fază în care Moscova se va concentra pe regiunea de est Donbas, după ce nu a reușit să străpungă defensiva ucraineană din jurul Kievului și a celorlalte orașe mari din nordul Ucrainei.

Pe măsură ce războiul continuă într-un ritm lent, dar foarte distructiv, pierderile rușilor continuă să crească odată cu nevoia tot mai presantă a Rusiei de a-și roti trupele extenuate, rănite și prost aprovizionate, ceea ce va presupune costuri financiare majore.

„Acest gen de război de modă veche poate fi finanțat aproape în întregime în ruble, ceea ce înseamnă că ei pot continua să își verse trupele și artileria grea în Ucraina, cel puțin, până la prăbușirea generală a economiei”, a explicat economistul Jacob Kirkegaard.

„Sancțiunile nu vor afecta acest război pe termen scurt pentru că armata rusă luptă cu tancuri pe care le-a construit deja și cu soldați pe care i-a antrenat deja”, a spus și Johan Norberg, analist al Agenției suedeze pentru cercetare în domeniul apărării.

Banca Mondială preconizează că economia Rusiei va scădea cu 11% anul acesta din cauza sancțiunilor, dar veniturile din exporturile de energie se vor mări. Ministerul Finanțelor din Rusia a anunțat că se așteaptă la venituri adiționale din exporturile de energie de 9,6 miliarde de dolari în luna aprilie datorită prețului ridicat al petrolului care a rămas în jurul valorii de 100 de dolari pe baril.

Nu încape îndoială că mult lăudata mașinărie de război a Rusiei a suferit o lovitură zdravănă și costisitoare, scrie Reuters. SUA au estimat că armata Rusiei a pierdut între 15% și 20% din forța de luptă în urma invadării Ucrainei, potrivit unui oficial american.

Estimarea include toate tipurile de echipament militar, inclusiv tancuri, alte blindate, sisteme de artilerie, avioane de vânătoare și bombardiere, elicoptere, rachete antiaeriene și balistice.

Potrivit celor de la Oryx, care monitorizează pierderile suferite de ambele părți combatante, Rusia ar fi pierdut cel puțin 2.770 de vehicule militare, printre care se numără și 476 de tancuri distruse, avariate, abandonate sau capturate.

Acest număr este mai mare decât toate tancurile de care dispun Franța (222) și Marea Britanie (227) împreună, informează Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS).

Rusia avea în jur de 3.000 de tancuri înainte de război, potrivit IISS. Cu toate că Moscova nu va rămâne prea curând fără tancuri, experții spun că o parte din ele sunt, probabil, vechi și folosite pentru piese de schimb, așa încât numărul de unități care pot fi folosite în conflict este mult mai mic.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5222 secunde