Polonia alocă 427 milioane de euro pentru un program de fabricare de muniţii

338
Polonia alocă 427 milioane de euro pentru un program de fabricare de muniţii - 1-1680162961.jpg
Guvernul polonez lansează un program naţional de fabricare de muniţii, pentru care va aloca două miliarde de zloţi (427 milioane de euro), a anunţat premierul Mateusz Morawiecki, în contextul în care aliaţii Ucrainei încearcă să crească livrările, informează agenţia Reuters.

„Încurajez companii private, companii de stat, entităţi străine să răspundă rapid provocării de a crea noi fabrici de muniţii pe teritoriul polonez”, a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă. „Vrem să alocăm două miliarde de zloţi de la buget pentru investiţii”, a adăugat el.

De asemenea, guvernul intenţionează să comande 800.000 de obuze de artilerie, în valoare de 12 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de euro).

Potrivit lui Morawiecki, ultimele luni de lupte în Ucraina au arătat Poloniei şi aliaţilor săi occidentali cât de multă muniţie consumă artileria. Consumul este mult mai mare decât permit capacităţile actuale de producţie ale Franţei, Germaniei şi altor state.

„Dacă cineva în Polonia sau în Europa ar putea să producă astăzi muniţii de calibrul 155 mm sau 120 mm, ar putea să le vândă ca pâinea caldă”, a spus premierul polonez.

Programul naţional de muniţii ar trebui pus în aplicare în termen de 1-2 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2916 secunde