Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană. Ce spun sondajele

337
Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană. Ce spun sondajele - polonianutrebuie-1628272687.jpg

Articole de la același autor

Ministrul polonez al justiției a declarat într-un interviu, vineri că „Polonia nu ar trebui să rămână membră a Uniunii Europene cu orice preț”, relatează Reuters. Declarația vine în contextul în care Polonia și UE se află în conflict în ce privește reformele din domeniul justiției făcute de guvernul de la Varșovia. Tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles se intensifică în aceste săptămâni, în contextul disputei legată de statul de drept din Polonia și reformele judiciare controversate inițiate de guvernul ultraconservator al țării. Guvernul a adus în discuție în repetate rânduri posibilitatea unui Polexit. Polonia are termen până în 16 august să implementeze o decizie a Curții Europene de Justiție în privința acestor reforme.

„Sunt un adversar ferm al cedării în fața șantajului ilegal al Uniunii Europene”, a spus Zbigniew Ziobro, ministrul de Justiţie polonez, pentru un ziar local.

„Ideea că UE este unchiul cel bun care ne dă bani și de aceea trebuie să acceptăm tot ce ne cere cu orice preț este propagandă și este falsă. Polonia nu trebuie să rămână în UE cu orice preț”, a adăugat el.

Ziobro este arhitectul reformelor judiciare controversate care au provocat conflictul dintre Varșovia și Bruxelles. UE susține că aceste reforme implementate de guvernul ultraconservator al Poloniei subminează independența justiției. Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze o decizie a Curții Europene de Justiție prin care se cere desființarea unei secții speciale disciplinare pentru judecători, despre care criticii spun că este extrem de politizată. În mijlocul coaliției de guvernare de la Varșovia, părerile sunt împărțite în ce privește felul în care țara ar trebui să recționeze la ultimatumul UE. Sondajele arată că o majoritate covârșitoare a polonezilor vor ca țara să rămână parte a Uniunii Europene, în timp ce 17% dintre ei sunt de acord cu ieșirea din UE, în ușoară creștere față de sondajele anterioare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5504 secunde