Polonia lansează o campanie diplomatică asupra reparaţiilor de război pe care le solicită Germaniei

66
Polonia lansează o campanie diplomatică asupra reparaţiilor de război pe care le solicită Germaniei - polonia-1669298667.jpg
Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat că guvernul de la Varşovia a transmis către circa 50 de ţări note diplomatice de informare asupra cererii pe care Polonia a adresat-o Germaniei să-i plătească reparaţii de război pentru Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia DPA, consultată de Agerpres.
 

Potrivit oficialului citat, respectiva notă a fost remisă ţărilor membre ale UE, NATO şi Consiliului Europei, iar aceasta cuprinde informaţii despre fundamentele de drept, raţiunile istorice şi morale ale Poloniei de a solicita Germaniei reparaţii de război.

„Prin această notă, informăm statul german şi partenerii noştri europeni că declaraţiile despre responsabilitatea morală nu pot ţine loc unui acord just de plată a compensaţiilor, reparaţiilor şi returnării bunurilor culturale şi operelor de artă sustrase Poloniei, precum şi resurselor sale bancare”, a motivat ministrul adjunct polonez de externe. „Numai aşa relaţiile noastre vor putea fi oneste în viitor şi reconcilierea noastră va fi reală, nu doar una de faţadă”, a completat el.
 

După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei, în septembrie, să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.
 

Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de războiPagina a fost generata in 0.3107 secunde