Polonia vrea să dea vina pe Uniunea Europeană pentru scumpirea energiei electrice

185
Polonia vrea să dea vina pe Uniunea Europeană pentru scumpirea energiei electrice - poloniavreasadea-1631803670.jpg

Articole de la același autor

Aflat în conflict direct cu Uniunea Europeană, Guvernul polonez vrea să dea vina pentru scumpirea energiei electrice pe impunerea trecerii la tranziţia verde care are costuri mult prea mari. Conservatorii de la Varşovia vor ca în facturi să fie trecute detaliat costurile certificatelor verzi şi ponderea lor în preţul final.

Polonia asigură producerea de energie electrică din consumul de cărbune care reprezintă o pondere de 70%, iar poluarea este uriaşă. Astfel, puterea din Polonia vrea să dea vina pe Bruxelles pentru scumpirea energiei electrice. „Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki pentru „Dziennik Gazeta Prawna”.

Aceste măsuri vin în contextul în care comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că deocamdată Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pentru Polonia și Ungaria din cauza unor chestiuni nerezolvate legate de statul de drept. Polonia, care se bazează puternic pe termocentrale pe cărbune, va trebui să majoreze preţurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon aproape s-a dublat anul acesta. Companiile de utilităţi ar putea solicita autorităţilor de reglementare să majoreze preţurile cu 40% în 2022, o decizie ce va duce la creşterea inflaţiei, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurile energiei nu vor creşte atât de mult, dar ele sunt sub presiune, deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor guvernului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4783 secunde