Popularitatea lui Erdogan, afectată de problemele economice ale Turciei

203
Popularitatea lui Erdogan, afectată de problemele economice ale Turciei - erdoganpopularitate-1642002236.jpg

Articole de la același autor

O serie de sondaje de opinie publicate luna aceasta arată că mulţi turci cred acum că o alianţă de opoziţie are mai multe şanse de a pune capăt problemelor economice ale ţării lor decât preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi partidul său de guvernământ, AKP, transmite marţi Reuters.

Sub presiunea lui Erdogan şi în ciuda inflaţiei ridicate, banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază începând din septembrie, declanşând o criză monetară cu deprecierea lirei la 1:18,4 faţă de dolarul american, cel mai scăzut nivel din istorie.

Inflaţia a atins maximul din ultimii 19 ani, 36%, erodând puternic veniturile turcilor, în special ale claselor muncitoare şi mijlocie mică - baza electorală a AKP, formaţiune cu rădăcini islamice.

Pentru a reduce volatilitatea monedei naţionale, guvernul a introdus măsuri fiscale. Cu toate acestea, lira este cu 46% mai slabă decât acum un an, iar preşedintele Erdogan, care doreşte să stimuleze exporturile şi creditele, a refuzat o reorientare, în ciuda nemulţumirii tot mai mari a populaţiei.

Sondajele Metropoll Research arată că rata opiniilor pozitive despre Erdogan, care a condus Turcia în ultimii 19 ani, a scăzut înaintea alegerilor de anul viitor la 38,6%, cel mai scăzut nivel din 2015. Popularitatea şefului statului este sub cea a trei posibili contracandidaţi la alegerile prezidenţiale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5449 secunde