Poroșenko anunță crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei

174
Poroșenko anunță crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente  de Patriarhia Moscovei - porosenko-1544966596.jpg

Articole recomandate

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat, sâmbătă, crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a Conciliului de Reunificare, format din fețe bisericești ortodoxe ucrainene, reunit la Kiev, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres.

La Conciliu au participat reprezentanți a trei biserici ortodoxe concurente. Episcopii reprezentând două dintre biserici au votat în favoarea creării unei biserici ortodoxe ucrainene independente, în timp ce o a treia biserică - rămasă fidelă Moscovei - și-a trimis doar doi reprezentanți la reuniunea care s-a desfășurat în catedrala Sfânta Sofia, din centrul Kievului.

În principiu, la eveniment urmau să participe două formațiuni ortodoxe: Patriarhatul Kievului, autoproclamat în 1992 și care dispune de cel mai mare număr de credincioși, potrivit sondajelor, precum și micuța biserică așa-zis autocefală. Ramura fidelă Patriarhatului Moscovei, care a pierdut o parte din credincioși după începerea crizei ucraineano-ruse în 2014, dar care dispune în continuare de cel mai mare număr de parohii în Ucraina, a respins conciliul, denunțându-l drept ilegal, și a interzis clerului său să participe.

Însă, potrivit Patriarhatului Kievului, mai mulți episcopi și preoți au fost prezenți la conciliu.

"Am văzut doi dintre episcopii noștri în fotografii făcute la conciliu", a confirmat episcopul Kliment, purtător de cuvânt al ramurii loiale Moscovei. Un purtător de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, mitropolitul Ilarion, a declarat că participarea lor la conciliu "nu poate decât să producă tristețe" și a comparat-o cu trădarea lui Iuda.

"Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale (n.r. - independente) unite în Ucraina. Ziua independenței noastre definitive de Rusia", a declarat președintele Petro Poroșenko, al cărui discurs a fost transmis la televiziunea locală.

Anteriorul anunțului, Poroșenko a făcut apel la fețele bisericești să folosească această ocazie de a-și face propria biserică, independentă de Moscova.

"Viitorul Ucrainei - libertatea noastră, independența noastră națională și spirituală de Rusia - depinde de voi și doar de voi", le-a transmis Poroșenko. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.284 secunde