Prăbuşirea lirei turceşti provoacă insomnii. Oamenii protestează şi cer demisia guvernului

199
Prăbuşirea lirei turceşti provoacă insomnii. Oamenii protestează şi cer demisia guvernului - fond-1637770359.jpg

Articole de la același autor

Turcia trece prin cel mai mare declin al monedei naţionale. Oamenii spun că nu mai pot dormi de teama cursului şi se tem că banii nu le vor mai ajunge de la un salariu la altul. În Turcia oamenii au ieşit pe străzi împotriva preşedintelui Erdogan şi au cerut demisia guvernului.

Manifestanții îi cer socoteală preşedintelui Erdogan şi partidului său care deține puterea pentru scăderea nivelului de trai și devalorizarea lirei turceşti, potrivit Digi24. Lira este în cădere liberă, după ce liderul de la Ankara a făcut noi presiuni asupra băncii centrale să reducă dobânzile, o mişcare despre care susţine că va stimula exporturile şi investiţiile, dar criticii spun că va alimenta inflaţia şi va eroda moneda naţională, reducând puternic veniturile cetăţenilor. Cotaţia lirei în raport cu dolarul a atins un minim istoric, iar ultimele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului moneda Turciei a pierdut 40% din valoare. „Greutăţile noastre sunt tot mai mari. Suntem acum, aici, să spunem că este destul. Comercianţii nu pot dormi noaptea de grijă pentru ce se va întâmpla până dimineața. Chiriile neplătite se tot adună. Mărfurile nu sunt cumpărate sau vândute. Nimeni nu ne ajută să ducem această povară”, a declarat Ahmet Arlik, comerciant. „Nu a existat o asemenea catastrofă în istoria Republicii. Acești oameni știu acum cine sunteți (despre preşedintele Tayyip Erdogan, n.r.). Permiteți-mi să vă spun că, din acest moment, sunteți o problemă fundamentală de securitate națională pentru Turcia!”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican de opoziție, care îl face responsabil pe Recep Erdogan, care conduce țara din 2003, pentru căderea liberă a monedei.

Turcii nu mai pot dormi din cauza scăderii lirei

Turcii spun că urmăresc continuu cursul lirei, care a scăzut marți până la 13,45 pentru un dolar. „Am ajuns incapabil să lucrez fără să urmăresc dolarul. Nu cred că există o singură zi în care să nu fiu nevoit să-mi calculez bugetul, iar calculul se schimbă de 100 de ori până primesc salariul de luna viitoare. Nu a mai rămas nimic, inclusiv hârtie igienică, pe care să o cumpăr fără să mă gândesc atent”, a spus Selin, angajat al unei agenții de publicitate, în vârstă de 28 de ani. Rețelele de socializare sunt invadate de mesaje în care turcii își exprimă consternarea și furia.

În top sunt mesajele cu hashtag-uri despre economie, inclusiv „Ne scufundăm”, „Guvernul demisionează” și „Nu putem să ne descurcăm”.

În orașul Diyarbakir, proprietarii de magazine au ars pe stradă ceea ce păreau a fi dolari falși, într-un gest simbolic de protest, spunând: „Nu putem dormi, nu știm ce ne va rezerva viitorul”.

Mai multe persoane au spus pentru Reuters că imediat ce și-au primit salariile sau pensiile, le-au schimbat în valută. Ultima dată când lira a înregistrat o tendinţă de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când ţara a cunoscut o spirală de hiperinflaţie şi creştere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7341 secunde