Pregătirile pentru Brexit provoacă dublarea bugetului de către trezoreria britanică

137
Pregătirile pentru Brexit provoacă dublarea bugetului de către trezoreria britanică - pregatireapentru-1564690779.jpg

Articole recomandate

Trezoreria britanică a anunțat, ieri, dublarea bugetului său anual consacrat pregătirilor pentru Brexit, care a urcat la 4,2 miliarde de lire sterline, cu 2,1 miliarde de lire suplimentare destinate pregătirilor pentru o ieșire fără acord, relatează AFP.
"Acești 2,1 miliarde de lire suplimentari vor garanta că vom fi gata să ieșim din UE pe 31 octombrie, cu acord sau fără", a declarat noul ministru de finanțe, Sajid Javid, citat într-un comunicat al Trezoreriei, în care subliniază că nu au mai rămas decât 92 de zile până la data-limită pentru Brexit, prevăzut să aibă loc pe 31 octombrie.


Suma de 1,1 miliarde de lire (1,2 miliarde de euro) va fi deblocată imediat, în timp ce un alt miliard de lire va fi și el disponibil în acest an dacă va fi nevoie.


"Această finanțare vizează accelerarea pregătirilor la frontieră, susținerea pregătirilor companiilor și asigurarea aprovizionării cu medicamente esențiale", a precizat Ministerul de Finanțe.


Din anvelopa deblocată imediat, 434 milioane de lire (476 milioane de euro) vor fi consacrate medicamentelor și 344 de milioane de lire (377 milioane de euro) pregătirii "noii frontiere" între UE și Marea Britanie, pentru care vor fi mobilizați 500 de agenți suplimentari. În plus, banii ar urma să fie folosiți pentru ameliorarea infrastructurii portuare, de exemplu.
O sumă de 108 milioane de lire (119 milioane de euro) vor fi atribuiți susținerii companiilor și 138 milioane de lire (151 milioane de euro) consolidării comunicării în jurul Brexitului, în special prin lansarea unei campanii de informare destinate companiilor și cetățenilor britanici din țară și străinătate.


Data inițială a Brexitului era 29 martie, dar aceasta a fost amânată de două ori, la solicitarea fostului premier Theresa May, care voia să evite un Brexit fără acord. Însă Theresa May nu a reușit să obțină votul parlamentului britanic pentru acordul de ieșire încheiat în noiembrie 2018 cu Bruxellesul, după 17 luni de negociere.


Boris Johnson i-a succedat în funcție pe 24 iulie. El vrea să renegocieze acordul de retragere, ceea ce UE exclude. Dacă eșuează în tentativa sa de renegociere, Johnson a promis să scoată țara din UE și fără acord.


Temerile privind un "no deal" au făcut ca lira să se devalorizeze în această săptămână. Ea a scăzut marți la cel mai jos nivel față de euro și dolar din 2017.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.45 secunde