Premierii central-europeni au aniversat împreună trei decenii de la "Revoluția de Catifea"

159
Premierii central-europeni au aniversat împreună trei decenii de la

Articole recomandate

Premierii ceh, slovac, ungar și polonez au aniversat împreună, duminică, la Praga și Bratislava, trei decenii de la "Revoluția de Catifea", mișcarea în fruntea căreia s-a plasat atunci poetul disident ceh Vaclav Havel și care a permis înlăturarea pe cale pașnică a regimului comunist în fosta Cehoslovacie, informează Agerpres. 


Pentru actualul premier ceh Andrej Babis, această aniversare a fost un moment de sinceritate și de apreciere a rolului jucat în acea mișcare de Vaclav Havel - devenit președinte imediat după căderea regimului comunist și decedat în anul 2011 -, precum și de studenți și artiști. 


"Nu am fost în acel moment la fel de curajos și de implicat precum Havel", a recunoscut Babis, potrivit agenției EFE. "Așa cum știți, eram membru al partidului comunist și nu sunt mândru de aceasta", a susținut în continuare șeful guvernului de la Praga, după ce, sâmbătă, în capitala cehă, peste 200.000 de manifestanți i-au cerut demisia, în urma acuzațiilor de conflict de interese, folosire abuzivă a fondurilor europene și de încercări de a pune presa sub control. 


La Muzeul Național din Praga, recent restaurat, Andrej Babis i-a primit pe omologii săi slovac, Peter Pellegrini, polonez, Mateusz Morawiecki, și ungar, Viktor Orban, fiind de asemenea invitat și președintele parlamentului german, Wolfgang Schaueble. 


După un "video mapping" de circa zece minute, care a rememorat unele evenimente dramatice din a doua jumătate a secolului XX, premierii celor patru state ale Grupului de la Vișegrad au susținut discursuri în care au subliniat tranziția democratică din țările lor, dar și dificultățile lor actuale în cadrul Uniunii Europene. 


Acest din urmă aspect a fost evidențiat în special de premierul ungar Viktor Orban, care a făcut o paralelă între revendicările mișcării Primăverii de la Praga din anul 1968 împotriva Uniunii Sovietice și cele din prezent față de Uniunea Europeană. 
Mesajul din 1968 în Europa Centrală este astăzi același, a spus Viktor Orban. "Vrem să ne decidem propriul destin. Vrem să trăim ca o națiune liberă, nu ca o colonie imperială sau ca subordonați. Suntem democrații central-europeni și trebuie să protejăm suveranitatea statelor naționale, pentru că abandonarea acesteia va sfârși democrația noastră", a afirmat șeful guvernului ungar, insistând că țările central-europene doresc o lume bazată pe "state națiune și principiile creștine". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4497 secunde