Premierul Canadei, Justin Trudeau, refuză să dezbată locul monarhiei

177
Premierul Canadei, Justin Trudeau, refuză să dezbată locul monarhiei - trudeau-1663592264.jpg
Premierul canadian, Justin Trudeau, a refuzat duminică să redeschidă dezbaterea constituţională privind locul monarhiei britanice, al cărei suveran este automat şeful statului Canada, scrie AFP.

„Pentru mine, nu este o prioritate. Nici măcar nu este ceva ce intenţionez să dezbat” a declarat şeful guvernului canadian într-un interviu acordat Radio-Canada la Londra, în ajunul funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a.

„A face o schimbare atât de profundă într-un sistem care este printre cele mai bune, cel mai stabil din lume, pentru mine, acum, nu este o idee bună”, a subliniat Justin Trudeau, evocând "un moment complex şi complicat".

Fostă colonie britanică devenită independentă în 1867, Canada este o monarhie constituţională cu suveranul Regatului Unit ca şef de stat. Prin urmare, în prezent Charles al III-lea este oficial Regele Canadei.

Odată cu decesul Elisabetei a II-a, dezbaterea asupra locului monarhiei a fost relansată. Potrivit unui sondaj Ipsos realizat pentru Global News, 58% dintre canadieni doresc un referendum legat de actualul statut al ţării.

Este o creştere de cinci puncte într-un an, potrivit acestui sondaj publicat vineri care mai relevă că doar 44% dintre canadieni spun că au o opinie favorabilă despre Charles al III-lea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7896 secunde