Premierul italian cere UE să utilizeze întreaga forță a fondului de salvare pentru zona euro

260
Premierul italian cere UE să utilizeze întreaga forță a fondului de salvare pentru zona euro - premierul-1584728005.jpg

Articole recomandate

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut, vineri, Uniunii Europene să utilizeze întreaga forță a fondurilor sale de salvare a zonei euro în fața crizei fără precedent, cauzată de noul coronavirus, informează agenția France Presse, consultată de Agerpres.



Șeful executivului de la Roma a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară "care nu poate rezolva singură toate problemele", ci să recurgă la politica bugetară.

"Este urgență", a afirmat Giuseppe Conte într-un interviu publicat, vineri, de Financial Times.

"Calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondurilor de salvare (Mecanismul European de Stabilizare - MES) pentru toate statele membre pentru a le ajuta să lupte contra consecințelor epidemiei Covid-19, cu condiția ca fiecare stat să fie transparent și să fie responsabil pentru maniera în care sunt cheltuite resursele", a adăugat el.

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012, în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde euro, MES furnizează credite țărilor în dificultate. În schimb, statele - cum a fost cazul Greciei - trebuie să pună în practică reforme.

În situația prezentă, MES ar putea debloca credite pentru unele țări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia.

Peste 240.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în întreaga lume și, având în vedere ritmul zilnic al deceselor înregistrate, numărul morților va depăși în curând pragul de 10.000, notează AFP, care amintește că Organizația Mondială a Sănătății a calificat noul coronavirus drept "dușman al umanității". Italia a consemnat până în prezent peste 3.400 de decese cauzate de Covid-19.

Banca Centrală Europeană, care a anunțat un plan de urgență în valoare de 750 de miliarde euro, a avertizat deja că economia europeană "se va contracta considerabil".

XXX

Activitatea navelor italiene de croazieră a fost suspendată și intrarea în porturile din peninsulă a fost interzisă pentru navele de croazieră sub pavilion străin cel puțin până la 3 aprilie, a anunțat guvernul italian, informează AFP. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7893 secunde