Premiul Nobel pentru Economie, atribuit americanilor Eugene Fama, Lars Peters Hanson și Robert Shiller

92
Premiul Nobel pentru Economie, atribuit americanilor Eugene Fama, Lars Peters Hanson și Robert Shiller - nobel-1381764335.jpg

Articole recomandate

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peters Hanson și Robert Shiller, pentru lucrările lor în domeniul analizei prețurilor pe piețele financiare, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.
Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2013 al Premiilor Nobel.

Eugene F. Fama și Lars Peter Hansen, ambii profesori la Universitatea din Chicago, alături de Robert J. Shiller, profesor la Universitatea Yale, au fost recompensați cu "Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel", după cum este numele oficial al premiului, și 1,2 milioane de dolari pentru "analizele lor empirice asupra prețurilor activelor".

"Nu existe metode de a prezice prețul acțiunilor și obligațiunilor în următoarele zile sau săptămâni. Dar este foarte posibil să prevezi cursul general al acestor prețuri pe perioade îndelungate de timp, cum ar fi trei până la cinci ani. Aceste cercetări au fost făcute și analizate de laureații de anul acesta", se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

"Evoluția prețurilor activelor este extrem de importantă în adoptarea deciziilor referitoare la economii, cumpărarea de locuințe și politica economică națională. O evaluare greșită a activelor poate contribui la crizele financiare și, așa cum a arătat recenta recesiune globală, astfel de crize pot afecta întreaga economie", a adăugat Comitetul Nobel.

Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit tot de doi cercetători americani: Alvin Roth și Lloyd Shapley pentru teoria alocărilor stabile și designul pieței. De altfel, economiștii americani sunt mari câștigători ai Premiilor Nobel pentru Economie. În ultimii zece ani, 17 laureați din 20 au fost americani.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8373 secunde