Preşedinta CE anunţă o vizită la Chişinău şi sprijin suplimentar pentru Republica Moldova

170
1
Preşedinta CE anunţă o vizită la Chişinău şi sprijin suplimentar pentru Republica Moldova - ursulamoldova-1667831596.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunţat duminică pe Twitter că va întreprinde o vizită în Republica Moldova la mijlocul acestei săptămâni, după ce a avut o convorbire telefonică cu preşedinta Maia Sandu.

„Am discutat despre situaţia energetică dezastruoasă din Moldova. Lucrăm la un sprijin suplimentar pentru a ajuta Moldova să facă faţă nevoilor sale imediate de gaz şi energie electrică. Aştept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu Maia Sandu atunci când voi vizita Moldova la mijlocul săptămânii”, a scris Ursula von der Leyen în postarea sa.


Maia Sandu a declarat pe 1 noiembrie, la Bucureşti, că Republica Moldova trece printr-o criză energetică majoră din cauza războiului din Ucraina şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă.


„Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an. La fel de gravă este situaţia în ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim şi Guvernul de la Chişinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”, a declarat Sandu în timpul vizitei efectuate în România.



Comentează știrea

Tot Ei
8 noiembrie 2022
noi și ai lor

Le da vaccinuri "de frizerie"???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3861 secunde