Președintele Băsescu nu lasă plajele pe mâna clanului Mazăre

1197

Articole recomandate

Președintele Traian Băsescu a trimis, ieri, Legislativului, spre reexaminare, legea potrivit căreia administrarea plajelor se transferă către administrațiile locale precum și pe cea care creează cadrul legal pentru construirea unui drum de coastă între portul Constanța și Mamaia.
Șeful statului a trimis la reexaminare Legislativului, solicitând respingerea actului normativ înaintat spre promulgare, o lege prin care parlamentarii, la inițiativa primarului Radu Mazăre, au modificat ordonanța guvernamentală care prevede că "autorizarea construirii de noi șosele în banda litorală, de 50-150 m, paralelă cu linia țărmului sau în zonele protejate este interzisă" în sensul introducerii posibilității construirii unui drum de-a lungul falezei care să lege stațiunea Mamaia de centrul istoric al Municipiului Constanța.
"Consider că această excepție nu se justifică, deoarece rațiunea interzicerii autorizării construirii de noi șosele în banda litorală de 50-150 metri derivă din necesitatea protejării zonei costiere, ce presupune apărarea integrității acesteia, conservarea trăsăturilor și elementelor sale naturale și prevenirea efectelor negative generate de eventuale lucrări și instalații care ar putea fi executate", se arată în cererea de reexaminare înaintată de șeful statului Parlamentului.
Actul normativ prin care se schimbă titularul dreptului de administrare a falezelor și plajelor situate în extravilanul localităților riverane Mării Negre face și el obiectul cererii de reexaminare a șefului statului, în sensul respingerii legii, având în vedere că inițiativa a fost, de altfel, respinsă atât de Senat, cât și de Guvern.
Această lege care stabilește că plajele din spațiul extravilan al localităților din preajma Mării Negre trec din administrarea Administrației Naționale "Apele Române" în administrarea consiliilor județene sau locale, după caz, este inoportună, susține președintele, deoarece "ar face imposibilă aplicarea unei politici unitare privind dezvoltarea litoralului românesc", în acord cu directivele europene. De altfel, Constituția prevede că plajele fac obiectul exclusiv al proprietății publice și, în consecință, Consiliul Județean Constanța și consiliile locale riverane Mării Negre nu pot administra domeniul public al statului de interes național.
Camera Deputaților a adoptat la finalul lunii septembrie o lege care prevede că plajele trec din administrarea Regiei Naționale Apele Române în cea a consiliilor locale, sau, după caz, județene, dar și o altă inițiativă care creează cadrul legal pentru construirea unei șosele de coastă între portul Constanța și Mamaia.
Proiectul, respins de Senat, a fost adoptat de deputați cu 167 de voturi pentru, 48 împotrivă și cinci abțineri, voturile contra aparținând deputaților PD-L.
De asemenea, deputații au votat cu 223 de voturi pentru, două contra și două abțineri, și legea ce modifică OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, o inițiativă tot a PSD, care creează cadrul legislativ pentru construi-rea unei șosele de coastă. Pentru ca această șosea să aibă fundament legal, deputații au eliminat din OUG prevederea potrivit căreia  "autorizarea de construire de noi șosele în banda litorală, de 50-150 de m, paralelă cu linia țărmului sau în zonele protejate este interzisă".
Proiectul construirii unei șosele de coastă, inițiativă asumată tot de Radu Mazăre, a întâmpinat opoziția ministerului mediului, atât în timpul Sulfinei Barbu, PD-L, cât și a lui Attila Korodi, UDMR. Inițiativa PSD a primit de câteva ori aviz negativ de la minister pentru că, au susținut oficialii, o asemenea șosea ar constitui risc de eroziune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9186 secunde