Președintele Macedoniei refuză să promulge legea de promovare a limbii albaneze

130
Președintele Macedoniei refuză să promulge legea de promovare  a limbii albaneze - presedintele-1516288637.jpg

Articole recomandate

 Președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a refuzat să promulge o lege adoptată de Parlament, prin care albaneza ar fi devenit a doua limbă oficială a țării, informează DPA. Șeful statului a blocat astfel, temporar, o parte a acordului pe care se bazează coaliția premierului Zoran Zaev.

"Legea introduce un paralelism costisitor la toate nivelurile administrației, ducând la blocarea și disfuncționalitatea lor completă", a declarat președintele.

Partidul social democrat al lui Zaev și reprezentanții etnicilor albanezi au format o alianță care a răsturnat de la putere partidul naționalist VMRO al lui Ivanov, după 11 ani. Statutul limbii albaneze a fost o promisiune importantă din partea premierului, în schimbul sprijinului indispensabil din partea parlamentarilor albanezi.

Dacă Parlamentul aprobă din nou legea, președintele este obligat să o promulge, permițând astfel etnicilor albanezi să își folosească limba maternă în toate instituțiile de stat.

Minoritatea albaneză constituie aproape un sfert din populația de 2,1 milioane a Macedoniei și sunt majoritari local în nord-vestul țării. Naționaliștii se tem de posibilitatea creării unor diviziuni pe criterii etnice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6488 secunde