Preşedintele Muntenegrului dizolvă parlamentul în vederea legislativelor anticipate

199
Preşedintele Muntenegrului dizolvă parlamentul în vederea legislativelor anticipate - 1-1679038942.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a dizolvat parlamentul micuţei ţări balcanice, membră a NATO şi care negociază aderarea la Uniunea Europeană, pradă unei crize politice de la alegerile legislative din 2020, notează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Şeful statului, un pro-european al cărui Partid Democrat al Socialiştilor (DPS) a fost învins la ultimele alegeri legislative, a anunţat decizia printr-un decret, după expirarea unui termen de trei luni acordat de parlament unui fost diplomat, Miodrag Lekic, pentru a încerca să formeze un guvern.

Candidatura lui Lekic a fost sprijinită de un grup de partide conduse de Frontul Democrat, o formaţiune pro-rusă.

Actualul guvern a fost răsturnat printr-un vot de cenzură în august anul trecut, dar gestionează afacerile curente ale ţării.

Potrivit Constituţiei, Djukanovic trebuie să convoace alegerile anticipate care ar urma să aibă loc în mai sau iunie. De la alegerile legislative din 2020, nicio tabără nu a reuşit să construiască o majoritate stabilă, iar ţara merge din criză în criză.

Această decizie intervine cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică în care Milo Djukanovic (62 de ani), veteran al scenei politice locale, se va confrunta cu mai mulţi candidaţi, printre care Andrija Mandic (59 de ani), din Frontul Democrat.

În micuţa ţară cu 620.000 de locuitori cu litoral la Marea Adriatică, funcţia prezidenţială este esenţial onorifică, iar prim-ministrul deţine principalele pârghii ale puterii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3192 secunde