Președintele nord-coreean Kim Jong-il a murit

654
Președintele nord-coreean Kim Jong-il a murit - kimjongil-1324308707.jpg
Președintele nord-coreean Kim Jong-il, a cărui sănătate era cunoscută ca fiind șubredă de mai mulți ani, a murit sâmbătă, iar fiul său, Kim Jong-Un, a fost numit să îi succeadă, a anunțat, ieri, mass-media oficială a regimului comunist, citată de AFP.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 sau 70 de ani, "a decedat după o mare epuizare mentală și fizică" la 17 decembrie la 8.30 ora locală (16 decembrie 23.30 GMT), a anunțat agenția centrală de presă coreeană (KCNA), agenția oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă după un accident cerebral în 2008, a murit de "infarct de miocard sever și de o criză cardiacă" în trenul său în timpul uneia dintre tradiționalele sale deplasări pe teren, a adăugat sursa, subliniind că o autopsie a fost efectuată duminică.

Fiul său, Kim Jong-Un, născut în 1983 sau 1984, a fost numit să îi succeadă în fruntea unicei dinastii comuniste din istorie, potrivit agenției oficiale a Coreei de Nord, care îi cheamă pe nord-coreeni să îl recunoască acum ca liderul lor.

"Toți membrii de partid (muncitori), militarii și publicul trebuie să urmeze fidel autoritatea tovarășului Kim Jong-Un și să apere și să întărească frontul unit al partidului, armatei și al publicului", a cerut agenția de presă.

Funeraliile sale au fost fixate la 28 decembrie la Phenian. Autoritățile statului stalinist au decretat doliu din 17 până în 29 decembrie.

La Seul, guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă la anunțul morții lui Kim, cele două țări rămânând din punct de vedere tehnic în stare de conflict armat după armistițiul precar semnat la sfârșitul războiului din Coreea (1950-1953).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.367 secunde