Preşedintele parlamentului irakian, ţinta unui atac cu rachete în apropiere de Bagdad

120
Preşedintele parlamentului irakian, ţinta unui atac cu rachete în apropiere de Bagdad - fondpresedinteirak-1643202695.jpg

Articole de la același autor

Trei rachete au căzut marţi în apropiere de locuinţa preşedintelui parlamentului irakian, Mohamed Al-Halbousi, la numai câteva ore după ce realegerea sa în funcție a fost validată de justiţie. Doi copii au fost răniți în urma atacului.

Atacul intervine într-un context politic deosebit de încărcat în Irak, marcat de violenţe şi de invective între oficiali, la peste trei luni de la alegerile legislative din 10 octombrie, care au consacrat victoria liderului şiit Moqtada Sadr, considerat un factor turbulent, dar de neocolit, notează AFP, potrivit Agerpres.

În ultimele zile, mai multe atacuri cu grenade au vizat partide - între care cel al lui Al-Halbousi - care ar putea să facă echipă cu Moqtada Sadr pentru a forma o coaliţie parlamentară şi să ofere, în fine, Irakului un prim-ministru şi un guvern.

Foşti paramilitari şiiţi din gruparea Hachd al-Chaabi, rivală curentului lui Moqtada Sadr şi aliată Iranului, au contestat rezultatul alegerilor legislative, nemulţumiţi de eşecul lor electoral.

Rachete de tip Katiuşa au căzut în cursul serii la 500 de metri de locuinţa lui Al-Halbousi din localitatea Gourma, în provincia Al-Anbar, la vest de Bagdad, a indicat pentru AFP un înalt responsabil din serviciile de securitate irakiene.

Acesta a precizat, sub rezerva anonimatului, că atacul l-a vizat pe preşedintele parlamentului, precizând că nu ştie dacă Al-Halbousi se afla la domiciliu în momentului tirului.

Doi copii au fost răniţi şi transferaţi la spitalul din Gourma, a indicat poliţia într-un comunicat.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Mohamed Al-Halbousi, 41 de ani, este un influent responsabil politic al comunităţii sunnite, minoritară în Irak. El prezidează parlamentul unicameral din 2018.

Curtea Supremă a validat marţi seara târziu realegerea sa în funcţie, după ce fusese contestată de doi deputaţi, în cursul sesiunii inaugurale a legislativului la 9 ianuarie.

Această decizie permite reluarea procesului politic. Căci nici şeful statului şi nici premierul nu au fost încă aleşi de deputaţi, una din prerogativele lor.

Forul legislativ are termen până la 8 februarie să aleagă preşedintele republicii, funcţie ce urmează să revină unui reprezentant al comunităţii kurde, în timp ce premierul trebuie să reprezinte comunitatea şiită, majoritară în Irak.

Perioada postelectorală a fost marcată de negocieri extrem de tensionate pentru formarea unei coaliţii parlamentare destinată să desemneze premierul şi guvernul şi de episoade de violenţă armată.

Curentul lui Moqtada Sadr şi Cadrul de coordonare, o aglomerare de partide, între care unele pro-Iran, revendică fiecare o majoritate capabilă să desemneze premierul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Actual : Atac cu mașină-capcană, la Bagdad
Pagina a fost generata in 0.4882 secunde