Președintele PE susține un buget multianual solid al Uniunii Europene

167
Președintele PE susține un buget multianual solid al Uniunii Europene - presedintele-1581617828.jpg

Articole recomandate

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a pronunțat, miercuri, pentru un buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 care să susțină pilonii blocului comunitar, printre care politica agricolă comună și politica de coeziune, subliniind în același timp importanța resurselor proprii, informează Agerpres.

Într-o conferință de presă desfășurată la câteva ore după dezbaterea din plenul Parlamentului European consacrată pregătirii Consiliului European extraordinar de săptămâna viitoare, David Sassoli a pledat pentru un cadru financiar multianual ambițios, precizând că bugetul UE nu reprezintă un simplu transfer de fonduri de la nivelul statelor membre către cel comunitar.

Diferența între propunerea făcută de Comisia Europeană (1,1% din venitul național brut) și cea a Parlamentului European (1,3% din venitul național brut) înseamnă 240 de miliarde de euro pentru cei șapte ani, urmând ca în viitorul apropiat să își prezinte poziția și Consiliul.

Parlamentul European dorește adoptarea unui buget multianual cât mai mare posibil, astfel încât UE să își poată atinge obiectivele referitoare la combaterea schimbărilor climatice, sporirea apărării și a securității, sprijinirea politicii privind migrația și digitalizare. Nivelul global al cadrului financiar pentru perioada 2021-2027 este așteptat să se ridice la aproximativ 1.000 de miliarde de euro.

Parlamentul European și-a adoptat în noiembrie 2018 poziția privind viitorul CFM, în urma propunerii Comisiei Europene din mai 2018. Pentru adoptarea viitorului CFM, va fi nevoie de avizul pozitiv final al Parlamentului.

Eurodeputații au insistat ca viitorul buget multianual al Uniunii Europene să asigure finanțarea domeniilor prioritare precum schimbările climatice, digitalizarea și sprijinul pentru tineri, fără a neglija politici tradiționale, ca politica de coeziune și politica agricolă comună.

La nivelul Consiliului, principalul punct de divergență între țările membre este reprezentat de bugetul alocat politicii de coeziune și politicii agricole comune. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4996 secunde