Preşedintele Republicii Centrafricane: „Migraţia, rezultatul jafurilor din Africa”

99
Preşedintele Republicii Centrafricane: „Migraţia, rezultatul jafurilor din Africa” - 1-1695364828.jpg

Articole de la același autor

Afluxul de migranţi africani în Europa este rezultatul jafurilor şi imperialismului occidental din Africa, a acuzat preşedintele Republicii Centrafricane, Faustin Archange Touadera, relatează agenţia AFP.

„Întreaga lume a urmărit cu profundă consternare sosirea masivă în ultimele zile a mii de migranţi africani pe insula Lampedusa din Italia”, a declarat Faustin Archange Touadera la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York, evocând tineri africani care „încearcă cu disperare să ajungă în ţările continentului european în căutarea unui El Dorado”.

„Această escaladare a crizei migranţilor este una dintre consecinţele îngrozitoare ale jefuirii resurselor naturale ale ţărilor sărăcite de sclavie, colonizare şi imperialismul occidental, terorism şi conflicte armate interne, adesea lansate pe un fundal de scopuri hegemonice, tensiuni geopolitice şi tensiuni geostrategice între marile puteri mondiale”, a acuzat liderul centrafrican.

Comentariile sale au părut a fi un răspuns la cele remarcate, miercuri seară, de premierul italian Giorgia Meloni, care a afirmat la aceeaşi tribună că Africa „nu este un continent sărac, ci bogat în resurse strategice”.

Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, insula italiană Lampedusa reprezintă una dintre primele opriri pentru migranţii care traversează Mediterana în speranţa de a ajunge în Europa.

Între lunea şi miercurea trecută, aproximativ 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa, au sosit la bordul a 199 de ambarcaţiuni, potrivit agenţiei Naţiunilor Unite pentru migraţie. Migranţii provin în principal din Africa, via Tunisia.

Preşedintele Touadera a salutat totodată „solidaritatea şi eforturile incredibile depuse de ţările gazdă” şi de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi pentru a-i primi pe aceşti migranţi.

El i-a denunţat, pe de altă parte, pe „traficanţii şi vânzătorii de iluzii lipsiţi de scrupule” şi a cerut ONU să implice ţările africane „în căutarea unor soluţii globale la crizele migraţiei şi provocările existenţiale cu care se confruntă tinerii continentului”.

Miercuri, Giorgia Meloni, referindu-se la afluxul de migranţi în Lampedusa, a cerut ONU să „nu întoarcă ochii de la această tragedie şi să lanseze un război fără milă împotriva traficanţilor de persoane”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5236 secunde