Președintele sirian autorizează prin decret pluripartidismul

3740
Președintele sirian Bashar al-Assad a promulgat ieri un decret ce autorizează pluripartidismul în această țară, dând satisfacție astfel uneia dintre principalele revendicări ale mișcării de contestare ce îl vizează de la jumătatea lui martie, a anunțat agenția oficială siriană Sana, preluată de Agerpres.

"Președintele Assad a promulgat joi un decret prezidențial asupra legii partidelor", a relatat Sana. Decretul stabilește condițiile creării și funcționării unor formațiuni politice susceptibile să existe alături de partidul Baas, care deține frâiele puterii din 1963 și are statutul de "lider al statului și al societății", potrivit legii fundamentale.

Guvernul sirian a adoptat la 24 iulie un proiect de lege ce autorizează pluripartidismul, însă noul decret permite punerea în aplicare a măsurii cu efect imediat, fără a mai fi nevoie de o ratificare în parlament.

Noile partide vor trebui să respecte Declarația universală a drepturilor omului, să nu aibă baze religioase sau tribale și să nu provină din organizații sau partide non-siriene. De asemenea, ele nu vor trebui să includă niciun fel de formațiune militară sau paramilitară, iar obiectivele și sursele lor de finanțare vor trebui precizate în mod clar, potrivit Sana.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8645 secunde