Preşedintele Zelenski: "Vizita liderilor europeni la Kiev marchează o zi istorică"

82
Preşedintele Zelenski:

Articole de la același autor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris vizita la Kiev a liderilor Franţei, Germaniei, Italiei şi României drept o „zi istorică” pentru ţara sa, informează dpa.

„Ucraina se bucură de sprijinul a patru state europene puternice”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video, adăugând că Ucraina este acum mai aproape de Uniunea Europeană decât oricând de la independenţa sa.

De asemenea, preşedintele ucrainean i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează AFP.

„Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva. Se pare că în acest moment el ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul”, a spus Zelenski.


Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia „nu trebuie umilită”.

Foarte implicat în criza ucraineană, Macron este unul dintre puţinii lideri care discută regulat cu Vladimir Putin - ceea ce suscită critici în estul Europei.


Recent, preşedintele francez a declarat că nu exclude o nouă discuţie cu omologul său rus dacă va fi nevoie.

„În probleme de securitate alimentară este nevoie să se discute şi cu Rusia, pentru a încerca să se obţină progrese. Atunci când se deschid ferestre de oportunitate, a face presiuni pentru ca discuţiile să fie reluate este util”, a adăugat Macron, evocând conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi insistând asupra faptului că războiul trebuie să înceteze.


Totodată, Macron a dat asigurări că „Germania, la fel şi Franţa nu vor fi niciodată în situaţia de a negocia în numele Ucrainei cu Rusia, ceea ce, de altfel, noi nu am făcut niciodată, nici de a face vreo concesie, nici de a negocia vreo concesie, ci de a cere claritate". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3567 secunde