Presupus agent FSB, arestat în Estonia

97
Presupus agent FSB, arestat în Estonia - arest2-1510076655.jpg

Articole recomandate

Un bărbat suspectat de spionaj și pregătirea unei infracțiuni informatice comandate de FSB a fost arestat în Estonia, informează news.ro.


Încarcerarea acestui bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, "a împiedicat provocarea unor pagube și mai importante", a declarat procurorul Inna Ombler. Instituții ale statului eston au fost vizate, a adăugat ea, fără să ofere precizări.

Bărbatul a fost reținut în weekend la Narva, o localitate estonă de la frontieră, în drum spre Rusia, a spus ea

Consulatul General rus din Narva, al treilea cel mai important oraș eston, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Tallinn, a anunțat că nu a fost informat în legătură cu reținerea acestui cetățean rus.

Ombler a declarat că rusul lucrează la Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, succesorul KGB) și a comis "o infracțiune gravă" împotriva Estoniei.

Ziarul eston Postimees scrie, citând surse neidentificate de la procuratură, că acest caz nu are legătură cu o actualizare în curs a unor caracteristici de securitate ale cărților de identitate estone.

Aproximativ 760.000 de estoni sunt nevoiți să-și actualizeze certificatul de securitate al cipul cardurilor, pentru a le putea folosi în deplină siguranță într-o largă serie de servicii numerice guvernamentale și private de care beneficiază în această țară baltică.

Ombler a precizat că nicio altă persoană nu este anchetată.

În ultimii ani, Estonia a reținut mai mulți spioni în favoarea Moscovei - în principal cetățeni estoni, dar și ruși.

În 2016, trei bărbați - ale căror naționalități nu au fost dezvăluite - au fost condamnați sau încarcerați din cauza unor colaborări, din Estonia, cu serviciile speciale ruse.

Diplomați ruși au fost, de asemenea, expluzați din Estonia.

Serviciile estone de securitate și de informații externe au acuzat, în mai multe rânduri, serviciile de informații din Rusia că dau dovadă de un interes foarte puternic față de această fostă republică sovietică, în prezent membră NATO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9819 secunde