Prima femeie președinte din Coreea de Sud, condamnată la 24 de ani de închisoare pentru corupție

209
1
Prima femeie președinte din Coreea de Sud, condamnată la 24 de ani de închisoare pentru corupție - parkguenhye-1523021252.jpg

Articole recomandate

Park, prima femeie aleasă președinte în Coreea de Sud și care a fost destituită și arestată în martie 2017, a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare. 


Fosta șefă a statului sud-coreean, Park Guen-hye, a fost condamnată vineri de un tribunal din Seul la 24 de ani de închisoare pentru rolul ei în scandalul de corupție care a dus la destituirea sa în ianuarie 2017, transmit agențiile de presă internaționale. Verdictul a fost transmis în direct la televiziune.


Park, prima femeie aleasă președinte în Coreea de Sud și care a fost destituită și arestată în martie 2017, a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupție, abuz de putere, mită și dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată și cu 18 miliarde de woni.


Judecătorul Kim Se-yoon a declarat, între altele, că Park a obligat companii sud-coreene să verse zeci de miliarde de woni pentru două fundații controlate de confidenta și prietena sa de 40 de ani, Choi Soon-sil. "Acuzata și-a folosit în mod ilegal autoritatea prezidențială la cererea doamnei Choi pentru a obliga companiile să doneze bani fundațiilor", a afirmat magistratul.


"Companiile au fost constrânse să doneze sume importante de bani și acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundațiile, cu toate că nu avea dreptul s-o facă. Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni", a mai spus judecătorul. "O condamn pe acuzată la 24 de ani de închisoare și la plata unor amenzi în valoare de 18 miliarde de woni", a anunțat Kim.


Potrivit Agerpres, procurorii căutau să obțină o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park și ca aceasta să plătească o amendă de 118,5 miliarde de woni (112 milioane de dolari).


Mai devreme în cursul zilei de vineri, tribunalul decisese că Park Geun-hye se face vinovată de luare de mită, abuz de putere și coerciție, într-un scandal care a scos la iveală o întreagă rețea de corupție între liderii politici și conglomeratele de afaceri din această țară. 


Tribunalul a decis că Park, în vârstă de 66 de ani, a complotat cu vechea sa prietenă pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung și Lotte, pentru a ajuta familia lui Choi și a finanța fundații nonprofit deținute de aceasta. 


Judecată într-un proces separat, Choi a fost condamnată în februarie la 20 de ani de închisoare.


Comentează știrea

Statul paralel
6 aprilie 2018
Mana lui Soros

Si acolo.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6162 secunde