Proiectul de lege al de-oligarhizării în Republica Moldova. Comisia de la Veneţia salută atitudinea constructivă a autorităţilor

201
Proiectul de lege al de-oligarhizării în Republica Moldova. Comisia de la Veneţia salută atitudinea constructivă a autorităţilor - 111-1678813314.jpg

Articole de la același autor

Comisia de la Veneţia şi-a făcut publică marţi opinia interimară cu privire la proiectul de lege din Republica Moldova destinat să limiteze influenţa economică şi politică excesivă în viaţa publică (de-oligarhizare), experţii constituţionali ai Consiliului Europei recomandându-le autorităţilor de la Chişinău să adopte reforme sistemice mai degrabă decât să vizeze anumite persoane, pentru a realiza 'de-oligarhizarea', informează un comunicat al Consiliul Europei, consultat de Agerpres.

Comisia a salutat intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a prezenta un proiect de lege revizuit care să ţină seama de câteva dintre recomandările sale.

'Oligarhizarea' este rezultatul unei combinaţii de exercitare netransparentă a puterii politice fără un mandat politic, influenţă asupra parlamentelor, guvernelor, partidelor politice, justiţiei şi organismelor de aplicare a legii; deţinere sau influenţa asupra mass-media; influenţă decisivă, dacă nu monopolistă, asupra unui număr de domenii, precum energia, mineritul, petrol şi gaze, metalurgie, imobiliare, aminteşte comunicatul.

Eliminarea unei astfel de influenţe particulare excesive în viaţa economică, politică şi publică este o problemă nouă şi foarte complexă, remarcă textul menţionat.

În combaterea de-oligarhizării, Comisia de la Veneţia favorizează o 'abordare sistemică' menită să întărească instituţiile şi legislaţia referitoare la media, anti-monopol, partide, alegeri, taxare, anticorupţie şi împotriva spălării de bani, mai degrabă decât o 'abordare personalizată' destinată să vizeze persoane ce s-ar putea califica drept oligarhi prin criterii specifice, precum avere, deţinere de instituţii media etc.

În opinia Comisiei de la Veneţia, 'abordarea personalizată', care a fost folosită în proiectul de lege din Republica Moldova, implică riscul de încălcare a unor drepturi ale omului, de încălcare a pluralismului politic şi a statului de drept, dacă nu sunt instituite garanţii solide de tratament echitabil.

Comisia de la Veneţia a sprijinit obiectivul de eliminare sau cel puţin de limitare a influenţei oligarhilor în viaţa politică, economică şi publică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7574 secunde