Proteste anticomuniste la Praga. "Sunt peste tot!"

172
Proteste anticomuniste la Praga.

Articole recomandate

Aproximativ 5.000 de persoane au defilat, miercuri, la Praga, pentru a protesta împotriva președintelui Milos Zeman, acuzat că ar fi prorus și prochinez, și a premierului populist Andrej Babis, acuzat de colaborare cu fosta poliție secretă StB înainte de 1989, al cărui guvern minoritar a fost instalat cu sprijinul Partidului Comunist, potrivit AFP. 


Organizatorii au ales data simbolică de 21 august, când s-au împlinit 51 de ani de la invazia sovietică din 1968, care a zdrobit mișcarea reformatoare "Primăvara din Praga" și 50 de ani de la reprimarea brutală de către noul regim promoscovit a protestelor masive lansate spontan în august 1969. 


"Avem un președinte care se orientează spre Moscova și spre China comunistă, avem un premier care a colaborat cu StB", a afirmat Kamila Mucikova, 91 de ani, fostă prezentatoare la televiziune, care comenta în direct în august 1968 ocuparea țării sale de către trupele sovietice. "La 30 de ani după căderea regimului în 1989, comuniștii dau sfaturi guvernului. Ei sunt peste tot. Este periculos", a insistat ea, aclamată de către manifestanți. 


Invazia sovietică s-a soldat cu 137 de morți între august și decembrie 1968. În august 1969, cel puțin cinci tineri cehi, între care un băiat de 14 ani, au fost uciși de gloanțe și alte sute de persoane rănite la Praga și la Brno de către membri ai "Milițiilor populare", unități paramilitare compuse din comuniști zeloși, fideli Moscovei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4239 secunde