Proteste în Austria și Olanda față de restricțiile impuse din cauza pandemiei

155
Proteste în Austria și Olanda față de restricțiile impuse din cauza pandemiei - fondaustriaproteste-1637507429.jpg

Articole de la același autor

Noile restricții impuse în mai multe țări din Europa care se confruntă cu o creștere accelerată a cazurilor de Covid au stârnit nemulțumire. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Vienei să protesteze, în timp ce în Olanda câteva sute de persoane au ieșit din nou să manifesteze, după ce în ajun situația a degenerat și s-a soldat cu confruntări violente și răniți în Rotterdam.

Proteste au avut loc și în Italia, unde circa 4.000 de persoane au demonstrat la Roma împotriva certificatului verde, dar și la Londra și Paris.

În Olanda, noile restricții anti-COVID au intrat în vigoare sâmbătă seară, în timp ce în Austria, de luni va fi carantină generală.

Peste 35.000 de manifestanţi - potrivit poliţiei - s-au adunat sâmbătă și la Viena pentru a protesta față de măsurile de carantină şi vaccinare obligatorie anunţate de guvern în efortul de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Mulţimea, reunită în centrul capitalei austriece, la doi paşi de fostul palat imperial Hofburg, a agitat bannere denunţând fascismul, tirania şi dictatura corona sau spunând „Nu divizării societăţii”.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub supravegherea unor forţe sporite de poliţie, îngrijorate de sosirea militanţilor neonazişti şi a huliganilor. Polițiștii au reţinut zece persoane. În afară de câteva grenade fumigene şi doze aruncate, manifestaţia a decurs calm în ansamblu.

Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extremă dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţii), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit.

La o săptămână după ce au fost luate măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie. De luni, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise, dar se fac săptămânal teste PCR.

Guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Cei care nu se conformează, riscă sancţiuni.

Cancelarul Schallenberg şi-a cerut vineri scuze față de persoanele vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri radicale. El a criticat forţele politice din ţară care se opun cu vehemenţă vaccinării, denunţând un atac împotriva sistemului de sănătate.

În schimb, într-o alocuţiune televizată, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat în privința divizării societăţii, divizare care riscă să se adâncească şi mai mult.

Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6153 secunde