Putin a numit un nou ambasador rus în România

360
Putin a numit un nou ambasador rus în România - vladimirlipaevmidru-1713283617.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev în funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în România, decretul şefului statului fiind publicat marţi pe portalul oficial de informaţii juridice alături de cel prin care îl eliberează pe fostul ambasador Valeri Kuzmin din această funcţie pe care a deţinut-o timp de opt ani la Bucureşti, relatează agenţia TASS.


Decretul se referă la "Numirea lui Vladimir Gheorghievici Lipaev în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România". Printr-un alt decret, preşedintele Federaţiei Ruse l-a eliberat din funcţia de ambasador în România pe Valeri Kuzmin.


Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România în 2016. Anterior, el a fost ambasador itinerant şi a condus misiunile diplomatice în Republica Moldova şi Sudan.


Reprezentanţa diplomatică rusă la Bucureşti anunţase săptămâna trecută că Valeri Kuzmin şi-a încheiat mandatul de ambasador la Bucureşti. În decursul îndelungatului său mandat, Kuzmin a făcut declaraţii controversate şi a fost convocat în repetate rânduri de MAE de la Bucureşti, în special după invazia Rusiei în Ucraina.


Potrivit TASS, Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbeşte germană, engleză şi franceză. Diplomatul a lucrat în diferite funcţii în aparatul central al Ministerului rus de Externe şi în străinătate.


A absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, iar în perioada 1997-2001 a fost consilier la Ambasada Rusiei din Norvegia. Din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federaţiei Ruse la Frankfurt am Main (Germania).


Apoi, timp de 10 ani, din 2011 până 2021, a revenit ca director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe.


În perioada 2021-2023, el a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia. A fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.


În februarie 2023, Estonia a expulzat 21 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Tallinn, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său - o cifră egală cu cea a echipei Tallinnului la Moscova. Kremlinul a răspuns prin expulzarea însuşi ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia. A fost prima expulzare a unui ambasador din această ţară în anul care trecuse de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Ca măsură de răspuns, Estonia a pus apoi capăt mandatului ambasadorului rus Vladimir Lipaev la Tallinn.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1905 secunde