"Putin vrea să rămână lider pe viață" crede principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi

202

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin va emite un decret special care va stabili "data și regulile supunerii amendamentelor Constituției unui vot", fără să se convoace un referendum, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce președintele Vladimir Putin a sugerat mai multe schimbări constituționale în discursul său despre starea națiunii, relatează agenția TASS.


"Dat fiind că reformele propuse implică schimbări semnificative în sistemul politic, în activitatea autorităților legislativă, executivă și judecătorească, consider că este necesar să se organizeze un plebiscit asupra întregului pachet cu amendamente propuse pentru Constituția Rusiei", a spus Putin în discursul său anual despre starea națiunii.


Principala măsură anunțată de președintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii șefului guvernului pe care președintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de șeful statului.


Totuși, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 și care conform Constituției în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidențial. După aceste declarații, premierul Dmitri Medvedev a anunțat într-o intervenție televizată, alături de Putin, demisia cabinetului său, apreciind că "după adoptarea acestor amendamente - și este foarte probabil ca acest lucru să se facă în urma discuției - vor exista schimbări semnificative nu doar în privința mai multor articole constituționale, ci și în privința echilibrului puterilor, respectiv puterile executivă, legislativă și judecătorească", așadar este normal să-i ofere președintelui "oportunitatea de a lua toate deciziile necesare".


Demisia lui Medvedev survine în contextul în care popularitatea acestuia stagnează la circa 30%, față ce circa 70% cât are Putin, pe fondul unui nivel de trai în scădere și al unei economii anemice.


Anunțul său privind revizuirea Constituției este deja intrepretat de unii analiști drept o dovadă că Putin își plănuiește viitorul pentru perioada post-2024. În opinia principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, indiferent ce ar anunța Putin, acesta caută "să rămână lider pe viață".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8907 secunde