Qatarul, cea mai bogată țară a lumii, în 2011

421
Qatarul este pe cale să devină țara cu cel mai ridicat Produs Intern Brut pe cap de locuitor în lume, grație unei creșteri economice cu 20 % în 2011, a estimat Fondul Monetar Internațional.
Potrivit datelor FMI, acest emirat cu resurse abundente în petrol și gaze naturale este în concurență cu Norvegia, altă țară care își bazează prosperitatea locuitorilor pe hidrocarburi, și cu Luxemburgul, centru financiar internațional, în materie de PIB pe cap de locuitor. CIA estimează că el este apropiat de cel al Liechtensteinului, care nu este membru al FMI.
În 2010, potrivit unui grafic publicat în raportul anual al FMI despre economia țărilor, Qatarul era al treilea în clasament după PIB. Dar, potrivit noilor informații ale FMI, creșterea cu 20% a economiei sale în 2011 va face ca emiratul să depășească Norvegia (creștere economică prevăzută de 2,5-3 %) și Luxemburgul (3,1 %). Sectorul hidrocarburilor de care dispune emiratul, în special gaze naturale lichefiate provenite din petrol, va continua să prospere. Restul economiei va crește într-un ritm de 9,5 %, datorită "dezvoltării sectorului manufacturier și unei activități susținute în serviciile financiare și administrative, transporturi și comunicații", potrivit Fondului.
În evaluările precedente asupra economiei mondiale, FMI estima creșterea economică a Qatarului, în 2011, la 18%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Martie 2011
Stire din Actual : Gaddafi își negociază retragerea
Pagina a fost generata in 1.4613 secunde