Raed Arafat despre planul României, în caz de atac nuclear în zona Mării Negre: „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT”

392
Raed Arafat despre planul României, în caz de atac nuclear în zona Mării Negre: „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT” - arafat-1664552840.jpg
Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în exclusivitate despre planul pe care îl are România, în cazul unui atac nuclear. În cazul unui impact sesizat de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile, există proceduri, un plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă, a precizat el, potrivit Gândul


Arafat: „România este pregătită şi are un plan”

„Normal, avem plan de alertare, de avertizare, dar şi de adăpostire. Toate indicaţiile pot fi date inclusiv până la aspectul în care se recomandă aceste tablete de iod, să fie luate de către populaţie. Deci important este ca armele tactice au un impact pe zone limitate. Asta trebuie să se înţeleagă.


La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme, toate analizele arată că este în afara teritoriului României, impactul este limitat.

Totuşi, dacă este vreun impact care se sesizează de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile care au crescut sau că sunt probleme, vine un nor de exemplu, da, există proceduri, există plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă.

Nu se pune problema să nu informăm rapid populaţia. Nu se pune problema să nu dăm recomandări imediat”, a transmis Arafat.

El a adăugat că în astfel de situație, există pericolul ca populația să intre în panică. Dacă informaţia este că urmează să fie un nor peste 12 ore asupra României, un anumit impact, atunci nu se mai foloseşte RO-ALERT în această situaţie, a precizat șeful DSU.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3761 secunde