Raport ONU: Creșterea populației globale și încălzirea climatică amenință resursele de apă potabilă

413
Raport ONU:   Creșterea populației globale și încălzirea climatică amenință resursele de apă potabilă - resursedeapa-1331560939.jpg
Creșterea populației mondiale și încălzirea climatică, ce agravează inundațiile și secetele, prezintă o amenințare la adresa resurselor de apă dulce, în cazul în care nu se va face nimic pentru a îmbunătăți gestio-narea acestora, avertizează cel de-al patrulea raport mondial al Națiunilor Unite pe această temă, citat de AFP.

Canalele de exploatare spre pânzele freatice "s-au triplat, cel puțin, în ultimii 50 de ani", subliniază raportul, realizat în colaborare cu UNESCO și publicat în deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille (Franța).

"Indiferent de cât de mari sunt volumele conținute de aceste rezervoare naturale, ele riscă, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, să sfârșească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod corect", explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au "atins deja limite critice", potrivit aceleiași surse.

Cu o populație mondială care a depășit pragul de șapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până la orizontul lui 2050, cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantități enorme de apă.

"De fapt, notează raportul, această creștere a cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creștere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja actualmente 70% din consumul global de apă". Aceste cifre riscă să fie chiar și mai ridicate în absența unor reforme aprofundate aplicate producției și randamentului agricole, subliniază autorii documentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Martie 2012
Stire din Actual : Grecia s-a salvat  de la faliment
Pagina a fost generata in 0.3512 secunde