Răsturnare de situație în sondaje în favoarea lui Mitt Romney

192
Răsturnare de situație în sondaje  în favoarea lui Mitt Romney - romney-1349875959.jpg
Sondajele confirmă că aspirantul republican Mitt Romney a obținut în campania electorală răsturnarea de situație prognozată

după victoria sa în dezbaterea prezidențială, de săptămâna trecută de la Denver. 


Candidatul republican Mitt Romney nu numai că s-a plasat în frunte, dar și-a ameliorat considerabil poziția în rândul sectoarelor mai reticente, precum femeile, și s-a consolidat ca persoana cea mai nimerită pentru a ameliora situația economică. De-acum încolo, campania prezidențială este impredictibilă, notează ziarul "El Pais".

Este poate una din cele mai spectaculoase răsturnări din istoria recentă a SUA. Dacă rezultatele sondajului Pew de marți vor fi coroborate - Gallup îl plasează în frunte cu două procente pe Romney, în timp ce Reuters anunță o egalitate - vom asista la un fapt inedit, în care un președinte pierde un avantaj monumental din cauza propriului comportament la o dezbatere. Barack Obama pierde aproape 12 puncte în sondajul realizat de Pew: de la plus 8 cât avea înainte de dezbatere, a ajuns la minus 4 și la un procent în total de 45 la sută. O răsturnare pentru care nimeni nu găsește o explicație rațională.

Nimeni nu înțelege cum Obama, care avea un avantaj de 18 puncte în rândul femeilor, a ajuns acum la egalitate de 47% cu rivalul său. Și cum președintele care își devansa rivalul cu 8 puncte în clasa de mijloc este acum egalat și la acest capitol. Poate fi doar consecința unei ore și jumătate de dezbatere la televizor? Înainte de Denver, analiștii erau de părere că de puține ori în istorie o dezbatere poate decide cursul unei campanii, dând de înțeles că televiziunea și-a pierdut din forță. Dar au fost contraziși de rezultatele acestui sondaj. Speranța secretă a democraților este ca o greșeală demoscopică să fi viciat datele și ca viitoarele sondaje să corecteze cifrele anunțate de Pew, un institut însă de o mare credibilitate.

Cealaltă speranță a lui Obama este ca rezultatele pe ansamblul țării să nu coincidă cu cele din fiecare stat luat în parte. Înainte de dezbatere, Obama avea un avantaj de 7 puncte, în așa numitele "swing states", statele cu comportament oscilant și care pot decide numele viitorului președinte. Dar nici aici sondajul Pew nu are vești bune pentru Obama: 37% față de 24%, din populația acestor state consideră că Romney ar fi mai nimerit să creeze noi locuri de muncă.

v v v

Nu totul este pierdut pentru Obama. Așa cum sondajele s-au arătat oscilante într-o direcție, o pot face și în sens invers. Mai sunt patru săptămâni până la alegeri și încă trei dezbateri pentru a reduce din distanță. Următoarea, joia aceasta, la care vor participa vicepreședintele Joe Biden și numărul 2 al republicanilor, Paul Ryan. Obama și Romney se vor întâlni din nou față în față pe 16 și 22 octombrie. Dezbaterea "vicepreședinților", văzută până acum ca irelevantă, capătă o nouă importanță. Dacă va câștiga Ryan, se va vorbi de o tendință favorabilă republicanilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Actual : Epidemie  de meningită în SUA
Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Actual : Cine a câștigat alegerile din Georgia
Pagina a fost generata in 0.2883 secunde