Rata inflației din Turcia a ajuns la 54% și atinge astfel un nou maxim

93
Rata inflației din Turcia a ajuns la 54% și atinge astfel un nou maxim - inflatieturcia-1646417850.jpg

Articole de la același autor

Inflația din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de 54,44%, ceea ce este peste estimările pentru februarie, în timp ce lira continuă să se deprecieze, iar prețurile energiei cresc, scrie CNBC.

Prețurile bunurilor de larg consum au crescut cu 4,81% față de luna precedentă, a transmis Institutul de Statistică din Turcia. Indicele prețurilor la producători a crescut cu 7,22% față de luna anterioară, înregistrând o creștere anuală de 105%.

Importurile record de energie din ianuarie au influențat deficitul comercial al Turciei, iar prețurile materiilor prime continuă să crească pe fondul preocupărilor legate de aprovizionare și al invaziei ruse a Ucrainei. Cotația țițeiului Brent a crescut cu 53% până în prezent.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acordat prioritate creditelor și exporturilor, în timp ce susține constant împotriva legilor economice că mărirea dobânzilor agravează inflația, mai degrabă decât o atenuează.

Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 5% din septembrie. Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoarea sa în ultimul an, într-o criză cauzată de refuzul lui Erdogan de a majora dobânzile pe măsură ce inflația a crescut constant. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7694 secunde