RĂZBOI ÎN ISRAEL. Netanyahu: "Aceasta nu este o simplă operaţiune sau un ciclu de violenţă, ci un război"

3205
RĂZBOI ÎN ISRAEL. Netanyahu:
Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

"Suntem în război, aceasta nu este o simplă operaţiune sau un ciclu de violenţă, ci un război", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, într-un mesaj video. Referindu-se la "un atac surpriză" al Hamas, el şi-a încheiat discursul spunând: "Suntem în război şi vom câştiga".

Într-un mesaj audio difuzat de televiziunea Hamas, comandantul ramurii armate a mişcării a anunţat că a lansat operaţiunea "Potopul Al-Aqsa" împotriva Israelului şi a precizat că a lansat peste "5.000 de rachete". "Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei (Israelului)", a declarat Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, în mesajul său.

Tirurile de rachete au început înainte de ora 06:30 (03:30 GMT). Locuitorii din oraşele israeliene din jurul Fâşiei Gaza şi-au petrecut dimineaţa ascultând sirenele de raid aerian, care au sunat la Tel Aviv şi Ierusalim, unde s-au auzit numeroase explozii în timp ce rachetele erau interceptate de sistemul de apărare antiaeriană.

Armata israeliană a declarat că Hamas a fost în spatele unui "atac combinat, incluzând tiruri de rachete şi infiltrarea teroriştilor pe teritoriul israelian din Fâşia Gaza". "Forţele noastre luptă acum pe teren", iar mobilizarea a mii de rezervişti a fost aprobată, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht.

În jurul orei 11:00 (08:00 GMT), armata a anunţat că a efectuat primele lovituri aeriene asupra Gaza ca represalii la atacurile cu rachete. "Zeci de avioane de vânătoare lovesc în prezent obiective teroriste Hamas în Fâşia Gaza", a precizat armata într-un comunicat. Operaţiunea israeliană de ripostă a fost denumită "Săbii de oţel", potrivit armatei.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise în Israel în atacurile lansate din Gaza sâmbătă dimineaţă de gruparea islamistă Hamas, iar cel puţin patru palestinieni au fost ucişi în Fâşie de bombardamentele israeliene de ripostă, au anunţat oficiali israelieni şi palestinieni, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Războiul a izbucnit în contextul în care sâmbătă a fost marcată ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot în Israel, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc cincizeci de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte.

AFP aminteşte că în luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din teritoriu, care s-a soldat cu moartea a 34 de palestinieni şi a unui israelian. Hamas nu s-a implicat în acest conflict.

Israelul a impus o blocadă strictă asupra Fâşiei Gaza de când Hamas a preluat controlul în 2007.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.342 secunde