Război în Ucraina. Rușii au intrat în Kiev, civilii primesc arme și cockteiluri molotov

182
Război în Ucraina. Rușii au intrat în Kiev, civilii primesc arme și cockteiluri molotov - fondrusikiev-1645814749.jpg

Articole de la același autor

Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, după primele zile ale invaziei bilanțul fiind unul tragic cu morți și răniți. Se duc lupte grele între ruși și forțele ucrainene, după ce Putin și-a trimis armata să atace din trei direcții. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa.

Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene au doborât un avion rusesc. Ucrainenii din capitală și din al doilea cel mai mare oraș, Harkov, s-au adăpostit la metrou. Președintele țării, Volodimir Zelensky, a anunțat mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Zelensky, într-o declarație la televiziunea publică. Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia, condamnând atacul asupra Ucrainei. În Rusia, mii de oameni au fost arestați după ce au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina.

Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și alege liber destinul, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Lavrov a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelensky a mințit când a spus că este gata să discute despre statutul neutru al Ucrainei.

Lavrov a mai spus că Rusia va asigura demilitarizarea Ucrainei, dar nu vede nicio posibilitate de a recunoaște actualul guvern ucrainean ca fiind democratic.

Liderii separatiști susținuți de ruși intenționează să își trimită trupele în afara granițelor controlate din regiunile Donețk și Lugansk foarte curând, au declarat vineri agențiile de presă ruse, citate de Reuters.

Separatiștii, a căror independență a recunoscut-o Moscova săptămâna aceasta înainte de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei, controlează în prezent doar părți din acele provincii. Vineri, lideri din cele două regiuni separatiste au avut o întâlnire, la Moscova, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ucrainenii din capitala Kiev se pregătesc pentru lupta cu forțele rusești care au intrat deja în unele cartiere ale metropolei. În imaginile publicate pe rețelele sociale apar ucraineni care se înarmează și care pregătesc cocktail-uri molotv. „Veniți să vă apărați țara”, li se transmite oamenilor care se înarmează.

Orașul Okhtyrka a fost bombardat de ruși cu rachete, care au lovit inclusiv o grădiniță. Sunt morți și răniți, printre care și copii, relatează sediul militar al Administrației Regionale de Stat din Sumî.

Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a scris, vineri, pe Twitter, că atacurile rusești care ar fi avut loc vineri asupra unei grădinițe și a unui orfelinat reprezintă crime de război și încălcări ale Statutului de la Roma. Totodată, un avion ucrainean MIG-29 a doborât un SU-35 rusesc în localitatea Vinița, potrivit Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7643 secunde