Războiul continuă în Ucraina. Iranul cere o colaborare cu Rusia

115

Articole de la același autor

Suntem în ziua cu numărul 148 a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Pentagonul a transmis că SUA vor anunța în zilele următoare un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în timp ce Rusia se pregătește pentru a anexa teritoriile ucrainene.

Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski, urmează să țină miercuri un discurs în faţa Congresului american, iar șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev a declarat că singurele negocieri care au loc în momentul de față sunt cele privind deblocarea porturilor ucrainene. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a spus lui Vladimir Putin că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva minciunii occidentale, solicitând o cooperare pe termen lung între Teheran și Moscova, în timp ce Comisia Europeană urmează să dezvăluie planurile de urgență pentru a forța țările UE să-și reducă consumul de gaze și să îmbunătățească aprovizionarea cu gaz înainte de iarnă.

Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina, scrie AFP.

„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran, transmite Agerpres.

„Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin.

De asemenea, liderul rus a ironizat Occidentul pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde. „Sunt mari experţi (occidentalii - n.red.) în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie netradițională- soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Vladimir Putin.

Putin a repetat ceea ce a spus luna trecută despre politica energetică a UE, spunând că blocul comunitar a petrecut ultimul deceniu fiind ignorant cu sectorul de energie tradițională (care presupune cărbune, petrol, gaz și energie nucleară).

Dacă Rusia nu ar fi luat iniţiativa în războiul împotriva Ucrainei, conflictul ar fi fost diferit, a spus Khamenei în cursul convorbirilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, marţi, la Teheran, a relatat postul public IRIB, preluat de dpa, potrivit Agerpres.

Liderul spiritual iranian a făcut aluzie astfel la argumentul invocat de Rusia conform căruia Moscova s-a simţit constrânsă ca urmare a primirii statelor din Europa de Est în alianţa militară şi în special de potenţiala aderare a Ucrainei la NATO.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4991 secunde