Războiul din Ucraina este o amenințare chiar și pentru băștinașii din jungla amazoniană a Braziliei

360
Războiul din Ucraina este o amenințare chiar și pentru băștinașii din jungla amazoniană a Braziliei - fondrazboibastinasi-1650037220.jpg
Viitorul băștinașilor din Brazilia este pus la grea încercare de sutele de proiecte de exploatare minieră care amenință să distrugă regiuni vaste ale junglei amazoniene. Din cauza războiului din Ucraina și a deciziei Rusiei de a întrerupe exporturile de îngrășăminte, președintele brazilian Jair Bolsonaro a decis să grăbească procesul de legalizare a exploatării teritoriilor ancestrale ale băștinașilor, informează BBC.

Mauricio Ye'kwana se teme pentru viitorul comunităților de băștinași din nordul Amazonului, în apropiere de granița cu Venezuela.

Zona în cauză care face parte din Teritoriul Indigen Yanomami este bogată în aur, diamante și minerale și reprezintă un punct de atracție pentru minerii implicați în exploatări ilegale. În total, 20.000 de persoane ar fi implicate în mineritul ilegal din regiune, potrivit BBC.

„A devenit și mai rău în ultimii ani”, a spus Mauricio, explicând că în timpul pandemiei au apărut tot mai multe elicoptere, avioane și bărci folosite în scopul exploatării miniere ilegale.

Mauricio are doar 35 de ani, dar ceea ce îl îngrijorează cel mai mult este generația mai tânără, în special băieții care sunt atrași tot mai mult de câștigurile însemnate pe care le pot obține din muncile ilegale.

„Tinerii sunt cei mai buni cârmaci”, a explicat Mauricio. Pentru o singură călătorie, ei pot primi chiar și 10.000 de reali brazilieni - peste 2.000 de dolari.

Mauricio a venit în Brasilia pentru a lua parte la evenimentul anual Free Land Camp, care adună laolaltă comunitățile de băștinași care își apără drepturile asupra pământurilor ancestrale.

Sute de corturi au fost ridicate pe bulevardul principal din Brasilia de către băștinași, mulți dintre ei purtând accesoriile specifice cu pene colorate, coliere decorate cu mărgele și tatuaje cu forme geometrice prin care se identifică cu tribul din care fac parte.

În acest an, evenimentul are o importanță și mai mare. Președintele brazilian Jair Bolsonaro și-a însușit misiunea de a accelera dezvoltarea economică a regiunii amazoniene.

În ultima lui încercare de a extinde zonele de exploatare înspre teritoriile băștinașilor, Bolsonaro a citat războiul din Ucraina. Brazilia depinde mult de importurile de îngrășăminte pentru industria agricolă, peste 90% din materialul de fertilizare provine din străinătate, iar Rusia este cel mai important partener economic.

În mod normal, un sfert din cererea de îngrășăminte a Braziliei era satisfăcută de Rusia, care însă a oprit exporturile după de a declanșat războiul în Ucraina, informează Reuters.

Brazilia are rezerve subterane mari de potasiu în junglele din Amazon, inclusiv în teritoriile locuite de băștinași, ale căror proteste au amânat proiectele miniere începute acum ani de zile. Un astfel de proiect este Autazes, controlat de banca de investiții din Canada, Forbes & Manhattan.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3948 secunde