Reactorul avariat al centralei nucleare de la Cernobîl a primit o nouă față

396
Reactorul avariat al centralei nucleare de la Cernobîl a primit o nouă față - cernobil-1480430373.jpg

Articole recomandate

Ucraina a inaugurat arcada metalică ce va acoperi sarcofagul fisurat al reactorului vino-vat de producerea dezastrului de la Cernobîl.

Reactorul cu numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a fost zguduit, la 26 aprilie 1986, de două explozii. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru - se știe însă că 25.000 de oameni au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei.

Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranță - o procedură greșită a determinat o creștere dramatică a nivelului energetic: învelișul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc, scrie Agepres.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni și continuă să facă victime.

Belarus a fost țara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută dintre precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creș-tere foarte mare a radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.

Nu sunt statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiștii sunt de părere că există o legătură între acesta și creșterea cazurilor de cancer și leucemie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4319 secunde