Rebelii libieni au pregătit terenul cu atenție înaintea asaltului asupra Tripoli

593
Rebelii libieni au pregătit terenul cu atenție înaintea asaltului asupra Tripoli - libyarebels10-1314092260.jpg

Rebelii libieni au organizat atent asaltul asupra Tripoli, introducând arme în capitală și câștigând încrederea revoluționarilor locali, relatează New York Times, în ediția electronică, potrivit Mediafax.
Rebelii au început să comploteze propria revoltă în capitală, introducând arme în case sigure în ultimele săptămâni și răspândind informații printre revoluționarii locali că proteste extinse vor începe după rugăciunea de Ramadan din cursul serii de 20 august, care este și aniversarea eliberării de către profetul Mahomed a Mecca.

Rebelii au fost ajutați de livrările de arme, combustibil, medicamente și hrană din partea trupelor din Marea Britanie, Franța și Qatar și intensificarea campaniei de bombardamente a NATO. Sute de rebeli au participat, de asemenea, la antrenamente militare secrete în Qatar.

Rebelii au primit arme din partea forțelor speciale din Qatar și au primit fotografii realizate de satelit de la consilierii militari britanici și francezi. Pentru a le ridica moralul. Statele Unite le-au transmis fragmente din conversațiile telefonice interceptate, în care comandanții libieni se plâng de lipsa de alimente, apă și muniție.

Ofensiva vestică declanșată de rebeli a încurajat combatanții din alte părți ale țării, oficialii NATO și americani descriind un asalt din trei părți, pregătit atent, asupra Tripoli, pentru a determina luptătorii loiali colonelului Gaddafi să se întoarcă spre capitală, unde avioanele NATO îi puteau bombarda.

Totodată, asaltul rebelilor asupra Tripoli a inspirat unii locuitori ai capitalei să meargă mai departe cu planurile lor de revoltă, potrivit unor interviuri acordare de unii lideri rebeli luni.

Când au început protestele, sâmbătă noaptea, trupele colonelului Kadhafi au așteptat în fața moscheilor și au deschis focul asupra protestatarilor, potrivit unor locuitori care susțin că au văzut violențele. Până duminică dimineața, circa 600 de rebeli din Tripoli au fost trimiși să susțină avansarea grupului către capitală dinspre vest, potrivit liderilor rebelilor. Circa 100 de membrii au fost antrenați în Qatar, potrivit unui consilier al rebelilor.

Dar avansul rebelilor către Tripoli a fost aproape zădărnicit duminică dimineață, când o coloană formată din forțe guvernamentale a încercat să reintre în Zawiyah. Dar în timp ce forțele lui Kadhafi se apropiau de Zawiyah, avioanele NATO au bombardat convoiul înainte care acesta să ajungă în acest oraș strategic.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 August 2011
Stire din Actual : Drogurile, sursa violențelor din Anglia
Pagina a fost generata in 0.3857 secunde